Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rökelsebrännaren hittades i gravarna i Pamirbergen. Stenarna hettades upp och användes för att bränna cannabisplantan.

Kultur - Arkeologi

Nytt fynd: Världens första exempel på haschrökning

Under utgrävningen av 2500 år gamla gravar i östra Kina har forskare funnit några av de tidigaste bevisen för att cannabis använts som euforiserande ämne.

Människor i bergsområdet Pamir i västra Kina kan ha känt till den euforiserande effekten av cannabis och blivit höga som en del av begravningsritualer.

Det indikerar en studie från ett tysk-kinesiskt forskarlag, som har funnit spår efter cannabisplantor i 2500 år gamla rökelsebrännare, som använts i samband med begravningar.

Tidigaste bevisen för cannabisrökning

Det har länge varit känt att cannabis odlats som gröda i årtusenden i Sydostasien, men man har aldrig tidigare funnit bevis för att det använts som rusmedel.

Efter att forskarna i rökelsebrännarna fann spår av en kemisk sammansättning som exakt matchar den kemiska sammansättningen i cannabis var det dock ingen tvekan.

Hasch spreds från Kina till resten av världen

Undersökningarna visade dessutom att koncentrationen av THC, det ämne som ger cannabis dess psykoaktiva effekt, var högre än hos viltväxande cannabisplantor. Forskarna anser därför att kineserna medvetet avlade på de cannabisplantor som kunde ge störst effekt.

”Upptäckten ger stöd åt idén att cannabisplantor användes framför allt på grund av deras psykoaktiva ämnen – först i bergsregionerna i östra Centralasien och därefter spred de sig till resten av världen”, säger Nicole Boivin vid Max Planck Institute for the Science of Human History, som deltog i undersökningen.

Läs också:

Uppfinningar

Motorbåten uppfanns av tyska bensinpionjärer

1 minut
Revolution

Lenins väg till makten

3 minuter
Nazism

”Slutmålet är att avlägsna judarna helt.”

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj