Nytt fynd: Pestoffer födde dött foster i graven
En grav med pestoffer i norra Italien har gett arkeologer ett exempel på det ovanliga fenomenet ”kistfödsel”, då ett dött foster stöts ut av sin avlidna mor i graven.

Kvinnan hittades i graven liggande på sidan med fostret mellan benen.
Arkeologer har stött på ett kusligt fenomen i norra Apenninerna cirka 45 kilometer från Genua.
På en gravplats från 1300-talet har de konstaterat att en av de begravda kvinnorna födde sitt döda foster i graven.
Fenomenet är ovanligt, men inte okänt inom arkeologin och kallas för ”kistfödsel”.
Svårt att identifiera kistfödsel
En kistfödsel uppstår, när ett foster stöts ut från en död kvinnas kropp, som ligger begravd. Utstötningen sker, när kroppen börjar ruttna och bildar stora mängder gas.
”I det här fallet har vi att göra med en delvis utstötning av ett 38–40 veckor gammalt foster, som hittades intakt i moderns födslokanal”, säger Deneb Cesana vid universitetet i Genua till Seeker.
Det är bland annat fostrets ålder och placeringen av dess huvud i förhållande till kvinnan som har fått forskarna att slå fast att det rör sig om en kistfödsel, även om fenomenet är svårt att identifiera.
Dog samtidigt med pestens ankomst
Kvinnan låg på sidan med fostret mellan benen. Dessutom hittade arkeologerna två barn i åldrarna tre och tolv i graven, som daterats till andra hälften av 1300-talet, då pesten kom till Genua.
Trots att barnens skelett visar tecken på undernäring räknar arkeologerna med att alla i graven dog av pest. Hos kvinnan, fostret och det äldsta barnet har man nämligen hittat spår av pestbakterier.
Noggranna DNA-analyser ska nu lära arkeologerna mer om både pestens utbredning i Europa och det makabra fenomenet kistfödsel.