Nytt fynd: Ovanlig egyptisk massgrav tyder på inbördeskrig

I en gravkammare utanför Luxor i Egypten har arkeologer hittat sextio mumier i en massgrav, och den ovanliga graven tyder på ett egyptiskt inbördeskrig.

I den egyptiska massgraven hittades flera mumifierade kroppsdelar, bland annat en uppsättning fötter.

© Thirteen Media with Impact

Sextio mumier från omkring 2150 före Kristus har hittats i en massgrav i en gravkammare utanför den egyptiska staden Luxor.

Massgravar är väldigt ovanliga i Egypten, och skeletten visar spår av strid. En del av kranierna har krossats, och i flera bröstkorgar satt det pilspetsar. De egyptiska arkeologerna tror därför att männen har varit soldater.

Fyndet pekar på att ett ­inbördeskrig kan ha pågått i Egypten under perioden. ­Källorna från den oroliga tiden är väldigt begränsade, men flera av dem nämner social oro, hunger­snöd och torka.

Egyptierna började skapa mumier från cirka år 2800 ­före Kristus.

© Shutterstock

Mumietradition inleddes av en slump

Historikerna tror att egyptierna redan omkring år 3500 före Kristus av en slump upptäckte att det torra klimatet och den varma ökensanden på naturlig väg skapade mumier av begravda lik.

Egyptierna tog snabbt till sig mumifieringsprocessen och anpassade den, men ingen fick veta hur balsamerarna arbetade i templen längs Nilens västra strand.

Du kan dock läsa om den hemliga processen här.