NYTT FYND: 500 år gammalt vrak tillhörde Vasco da Gama

I tre år har dykare undersökt ett gammalt fartygsvrak utanför den arabiska staten Omans kust. Nu visar ett gammalt mynt och ett par tunga kanonkulor att fartyget seglade under den världsberömde upptäcktsresanden Vasco da Gamas befäl.

© Esmeralda Shipwreck Project

”Det var ett fantastisk fynd. Det är sådant du är med om i äventyr från Hollywood.”

Glädjen är påtaglig hos David Mearns, direktör för det brittiska företaget Blue Water Recoveries.

Sedan 2013 har hans team av dykare undersökt ett 500 år gammalt fartygsvrak utanför den arabiska staten Omans kust – i samarbete med landets kulturministerium.

Efter 18 månaders arbete är slutsatsen klar: fartyget tillhörde ingen mindre än den portugisiske upptäcktsresanden Vasco da Gama.

Det konstaterar arkeologerna bakom fyndet i en ny rapport

Silvermynt fick arkeologerna att spärra upp ögonen

Skattletare har hittat mer än 3000 föremål i det gamla vraket, men det var framför allt två fynd som fick arkeologerna att spärra upp ögonen:

Ett portugisiskt silvermynt, ett så kallat ”índio”, präglat uteslutande för handel i Indien samt kanonkulor av sten graverade med vad som ser ut som initialerna av Vincente Sodré, Vasco da Gamas morbror och kapten på skeppet Esmeralda.

Häng med bakom kulisserna och följ utgrävningen av vraket från Vasco da Gamas flotta.

Arkeologerna anser att det var en stor storm som fick fartyget att förlisa på sin färd mot Indien 1503. Hur många som omkom är osäkert, men en rimlig uppskattning är omkring 100 besättningsmän.

”Ett skeppsvrak är ingen vacker syn. Det är en tragedi och en plats du behandlar med respekt, eftersom så många människor miste livet", säger David Mearns.

Esmeralda är det äldsta hittade skeppet från Europas guldålder av upptäcktsresande, som utöver Vasco da Gama även omfattade personer som Christofer Columbus och Ferdinand Magellan.