Deutsches Bergbau-Museum Bochum
Antika läderskor mot grå bakgrund

Ny upptäckt: Järnåldersbarn arbetade i saltgruva

Djupt nere i en saltgruva har tyska arkeologer gjort en upptäckt som visar att små barn för 2 200 år sedan levde ett helt annat liv än barn idag.

I dag skulle de förmodligen springa runt på en lekplats eller sitta i klassrummet i första klass.

Men för 2 200 år sedan fick små barn slita i mörka, trånga gruvgångar.

Detta är slutsatsen från en grupp arkeologer vid det tyska gruvmuseet i Bochum, som just har gjort en överraskande upptäckt i en saltgruva nära staden Salzburg i Österrike.

Djupt under jorden har forskare för första gången hittat en barnsko, vilket bevisar att barn under järnåldern som letade efter salt i gruvorna på samma sätt som vuxna.

Den nyfunna skon är gjord av läder och är "i utmärkt skick", säger forskningsledaren Thomas Stoellner och förklarar att skorna har bevarats i över två årtusenden eftersom saltet i gruvan har sugit ut fukten ur lädret.

Enligt arkeologerna motsvarar skon en modern storlek 30, som skulle bäras av ett sjuårigt barn idag.

"Arkeologiska fynd som denna barnsko ger oss en extremt sällsynt inblick i livet för järnålderns gruvarbetare. De ger oss värdefull information för vårt vetenskapliga arbete", säger Thomas Stoellner.

VIDEO: Kom med arkæologerne ned i saltminen

Saltgruvan är en arkeologisk guldgruva

Förutom den lilla skon hittade forskarna också en träspade och en bit päls med snören, som förmodligen var en huva.

Tidigare har arkeologer hittat andra verktyg, textilier och mänsklig avföring i saltgruvan, där utgrävningar har pågått sedan 2001.

Utgrävningarna kommer att fortsätta under de kommande åren, och arkeologerna hoppas att nya fynd ska ge dem ännu fler pusselbitar till hur lokalbefolkningen levde och arbetade under åren runt 200 f.Kr.