Ötzi var 46 år när han dödades och lämnades där han föll. På kort tid frös hans lik till is.

© Ritzau Scanpix

Ny studie: Ismumien Ötzi led av åderförkalkning

Om Ötzi inte dödats av en pil för 5300 år sedan kunde han mycket väl ha avlidit av åderförkalkning senare i livet.

6 juni 2018 av Pernille Mogensen

Åderförkalkningar på tre olika ställen i hjärtregionen samt i aorta och i artärerna nederst i kraniet är några av de skavanker som ismumien Ötzi tycks ha lidit av medan han levde. 

Det visar nya datortomografiundersökningar av den cirka 5300 år gamla mumien, skriver forskare vid Sydtyrolens arkeologiska museum i Bolzano i ett pressmeddelande.

Ötzi var genetiskt disponerad

Skanningarna överensstämmer med tidigare studier av Ötzi, som visar att han var genetiskt disponerad för hjärtkärlsjukdomar.

Åderförkalkningarna kunde enligt forskarna ha resulterat i livshotande blodproppar, om han inte dödats redan vid 46 års ålder.

Det var sannolikt de dåliga generna snarare än hans livsstil som orsakade hans åderförkalkningar. Även om mycket tyder på att Ötzi till exempel åt mycket kött, så levde han nämligen ett aktivt liv och var definitivt inte överviktig.

Ötzi blev brutalt mördad

En pil avfyrad av en okänd gärningsman dödade Ötzi.

Mördarna lät honom förblöda och lämnade kvar hans ägodelar.

- Varför han skulle dö är i dag ett mysterium.

Genetik eller livsstil?

Undersökningarna av Ötzi läggs till raden av andra undersökningar av mumier från bland annat antiken och det gamla Egypten. Liksom Ötzi visar de att åderförkalkning och hjärtkärlsjukdomar redan under forntiden var genetiskt betingade. 

Studierna är viktiga för dagens medicinska forskning, som i hög grad försöker klargöra om det är arv eller livsstil som har störst betydelse för hjärtkärlsjukdomar.

Två vandrare fann år 1991 Ötzi i Alperna.

© Ritzau Scanpix

Många fler historiska nyheter

I varje nummer av VÄRLDENS HISTORIA har vi fyra sidor med enbart det senaste från historiens och arkeologins värld. Just nu kan du få två nummer av VÄRLDENS HISTORIA till pangpris, så att du blir helt uppdaterad om de senaste upptäckterna, fynden och forskningsrönen – och så får du ett läckert, japanskt Sukiyaki-knivset på köpet. 

Du kan även anmäla dig till vårt nyhetsbrev och få våra bästa artiklar digitalt två gånger i veckan. 

Kanske är du intresserad av...