Ötzi var 46 år när han dödades och lämnades där han föll. På kort tid frös hans lik till is.

© Ritzau Scanpix

Ismumien Ötzi led av åderförkalkning

Om Ötzi inte dödats av en pil för 5300 år sedan kunde han mycket väl ha avlidit av åderförkalkning senare i livet.

Åderförkalkningar på tre olika ställen i hjärtregionen samt i aorta och i artärerna nederst i kraniet är några av de skavanker som ismumien Ötzi tycks ha lidit av medan han levde.

Det visar nya datortomografiundersökningar av den cirka 5300 år gamla mumien, skriver forskare vid Sydtyrolens arkeologiska museum i Bolzano i ett pressmeddelande.

Ötzi var genetiskt disponerad

Skanningarna överensstämmer med tidigare studier av Ötzi, som visar att han var genetiskt disponerad för hjärtkärlsjukdomar.

Åderförkalkningarna kunde enligt forskarna ha resulterat i livshotande blodproppar, om han inte dödats redan vid 46 års ålder.

Det var sannolikt de dåliga generna snarare än hans livsstil som orsakade hans åderförkalkningar. Även om mycket tyder på att Ötzi till exempel åt mycket kött, så levde han nämligen ett aktivt liv och var definitivt inte överviktig.

Genetik eller livsstil?

Undersökningarna av Ötzi läggs till raden av andra undersökningar av mumier från bland annat antiken och det gamla Egypten. Liksom Ötzi visar de att åderförkalkning och hjärtkärlsjukdomar redan under forntiden var genetiskt betingade.

Studierna är viktiga för dagens medicinska forskning, som i hög grad försöker klargöra om det är arv eller livsstil som har störst betydelse för hjärtkärlsjukdomar.

Två vandrare fann år 1991 Ötzi i Alperna.

© Ritzau Scanpix