Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sammanlagt sju tänder och sex små ben har hittats i Callao-grottan på ön Luzon i Filippinerna.

Kultur - Arkeologi

Ny ”minimänniska” upptäckt i grotta

Forskare är mållösa efter fyndet av en ny människoart på Filippinerna. De minst 50000 år gamla benen påminner mycket om Homo sapiens, men människorna var mindre än 120 centimeter långa.

Filippinska forskare har upptäckt en ny människoart i en grotta på landets största ö Luzon. De första benresterna och tänderna upptäcktes av arkeologen Armand Mijares redan 2007.

Han trodde då att han hade hittat resterna av ett djur, men under de följande tolv åren visade undersökningar och fler fynd att det rör sig om en ny gren av Homo-släktet, som omfattar även bland annat Homo erectus och naturligtvis Homo sapiens.

Påminner om dagens människor

Forskarna har gett den nya arten namnet Homo luzonensis efter ön som benen hittats på. Man har hittat rester av sammanlagt tre olika individer av arten, som levde för mellan 50000 och 67000 år sedan.

Homo luzonensis var grottlevande och bland annat dess tänder påminner mycket om dagens människors. Benen är dock väldigt små, så arkeologerna tror att arten var mindre än 120 centimeter lång. Forskare över hela världen jublar över fyndet:

”Detta är ett av de absolut viktigaste fynden vi kommer att få se på många år”, säger Aida Gómez-Robles, forskare i ­paleoantropologi, som granskade studien innan den publicerades.

Kan ha hamnat på Filippinerna av en slump

Upptäckten kan även vara bevis för att människans släktingar rörde sig från Afrika till Sydostasien. Detta har forskarna inte trott var möjligt. Hur de har kommit fram råder det dock oenighet om.

Medan en del forskare anser att urtidsmänniskorna måste ha seglat på timmerflottar, anser andra i stället att de måste ha hamnat där av en slump, till exempel som ett resultat av en tsunami.

I synnerhet Homo luzonensis tänder är väldigt lika Homo sapiens tänder.

Läs också:

falerii novi, radarbilder av antik stad
Arkeologi

Antik stad utgrävd utan vare sig skyffel eller spade

2 minuter
Java homo erectus utgrävning
Arkeologi

Tidig människoart överlevde på ö i 1,4 miljoner år

1 minut
Film

Mary Pickford, den första superstjärnan i Hollywood

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj