Nunna målade med världens dyraste färg
Analyser av en kvinnas 900 år gamla tandsten har avslöjat spår av den mycket dyra färgen ultramarin. Nu tror forskarna att hon var en ansedd illustratör.

Ett pigment av lapis lazuli syns precis vid framtänderna i kvinnans underkäke.
Ett forskarlag har upptäckt spår av ultramarin på en tysk nunnas tänder. Färgen kommer från den sällsynta bergarten lapis lazuli, som finns enbart i Afghanistans berg.
Det var meldetidens dyrbaraste material, dyrare än guld, och användes endast i de finaste målningar och illustrerade manuskript. Därför tror forskarna att kvinnan var en ansedd illustratör.
Slickade på penseln
Nunnan avled omkring år 1100 i det lilla klostret Dalheim utanför Mainz vid Rhen. Skeletten på klosterkyrkogården ingår i en undersökning, då forskare analyserat upp till tusen år gammal tandsten för att lära sig mer om matvanorna under medeltiden.
”I takt med att tandstenen löstes upp frigjordes hundratals små blå partiklar. Det var en oerhörd överraskning”, berättar arkeologen Anita Radini från University of York.
Utifrån färgkristallernas placering i nunnans mun tror forskarna att hon sannolikt målade med den blå färgen och ofta slickade på sin pensel för att samla stråna i en smal spets.
Viktigt bevis för nunnors arbete
Kvinnan var 45–60 år gammal när hon dog, och benen i hennes skelett visar inga spår av allvarlig sjukdom, skador eller hårt fysiskt arbete. Sannolikt har hon varit en aristokratisk kvinna, som valt att gå i kloster.
Produktionen av religiösa manuskript under medeltiden var framför allt munkarnas arbete. Fyndet är därför ett sällsynt bevis för att även kvinnor kunde få en central position inom förmedlandet av kyrkans heliga texter.