Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ett pigment av lapis lazuli syns precis vid framtänderna i kvinnans underkäke.

Kultur - Arkeologi

Nunna målade med världens dyraste färg

Analyser av en kvinnas 900 år gamla tandsten har avslöjat spår av den mycket dyra färgen ultramarin. Nu tror forskarna att hon var en ansedd illustratör.

Ett forskarlag har upptäckt spår av ultramarin på en tysk nunnas tänder. Färgen kommer från den sällsynta bergarten lapis lazuli, som finns enbart i Afghanistans berg.

Det var meldetidens dyrbaraste material, dyrare än guld, och användes endast i de finaste målningar och illustrerade manuskript. Därför tror forskarna att kvinnan var en ansedd illustratör.

Slickade på penseln

Nunnan avled omkring år 1100 i det lilla klostret Dalheim utanför Mainz vid Rhen. Skeletten på klosterkyrkogården ingår i en undersökning, då forskare analyserat upp till tusen år gammal tandsten för att lära sig mer om matvanorna under medeltiden.

”I takt med att tandstenen löstes upp frigjordes hundratals små blå ­partiklar. Det var en oerhörd överraskning”, berättar arkeologen Anita Radini från University of York.

Utifrån färgkristallernas placering i nunnans mun tror forskarna att hon sannolikt målade med den blå färgen och ofta slickade på sin pensel för att samla stråna i en smal spets.

Viktigt bevis för nunnors arbete

Kvinnan var 45–60 år gammal när hon dog, och benen i hennes skelett visar inga spår av allvarlig sjukdom, skador eller hårt fysiskt arbete. Sannolikt har hon varit en aristokratisk kvinna, som valt att gå i kloster.

Produktionen av religiösa manuskript under medeltiden var framför allt munkarnas arbete. Fyndet är därför ett sällsynt bevis för att även kvinnor kunde få en central position inom förmedlandet av kyrkans heliga texter.

Läs också:

Byggnader

Forskare löser gåta bakom 600 år gammal jättekupol

13 minuter
Purpursnegl
Arkeologi

Före alla andra: Liten ö framställde antikens dyraste färg

2 minuter
Valp sibirien permafrost
Arkeologi

Artontusen år gammal valp vållar huvudbry

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj