Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vid floden Tollense i norra Tyskland dog ca 100 män i ett slag. Arkeologerna har bland annat hittat kranier, ben, vapen, skärverktyg, knappnålar och en ask.

© Landesamt für kultur und denkmalpflege mecklenburg-vorpommern & r. johnson
Kultur - Arkeologi

Nordens första strid ­utkämpades i Tyskland

Arkeologer har undersökt ben och vapen som lett dem till det första slaget som utkämpades i Centraleuropa.

En grupp arkeologer menar att de löst mysteriet med de krossade benen och spruckna kranierna som sedan år 1996 hittats vid floden ­Tollense i norra Tyskland.

Det finns inga tecken på att platsen varit bebodd, men däremot påstår forskare från bl.a. Landesamt für Kultur und Denkmal­pflege att Centraleuropas första bronsåldersslag utkämpats där.

Vapen kunde orsaka svåra skador

"Om vår hypotes att alla fynd kommer från samma händelse håller så har vi att göra med en större konflikt än vi någonsin tidigare sett norr om Alperna", berättar arkeolog Thomas Ter­berger för Science.

Detta baserar forskarna bl.a. på trävapen och ben som hittats tillsammans i floden. Enligt forskarna "råder inga tvivel om att sådana hammar­­­­­liknande vapen kunnat orsaka svåra skador", skriver Terberger i sin rapport.

Avsaknad av keramikfynd pekar också på att platsen inte varit bebodd.

Flera av de funna kranierna har sprickor från slag. Enligt experterna finns inga tecken på läkning och krigarna måste därför dött kort efter slagen.

© Landesamt für kultur und denkmalpflege mecklenburg-vorpommern & r. johnson

3 frågor om Nordens tidigaste slag

Detlef Jantzen Arkeolog, Landesamt für Kultur und Denkmalpflege

  • Hur kan ni vara så säkra på att människorna dog i strid? År 1996 hittade vi ett ben som träffats av en pilspets. Och nu har vi också kommit fram till att ett av kranierna träffats av ett slag från ett trävapen liknande dem vi funnit vid flodbrädden. Och alla brons- och flintavapen indikerar också att människorna dog under våldsamma om­­ständig­heter.

  • Vilka var personerna som slogs ihjäl och vad handlade konflikten om? Det enda vi kan säga nu är att de döda utgjort en väldigt homogen grupp, men jag är inte säker på att det handlar om en stam. Eftersom området börjar vid flodkorsningen kan vi tänka oss att precis den platsen spelat en central roll i konflikten, men affärer och byteshandel har säkert också spelat in.

  • Vad är nästa steg i undersökningen? Slaget är den största konflikten norr om Alperna så vi hoppas på att få fortsätta med projektet. Vi har nämligen en unik möjlighet att förstå och undersöka utvecklingen av mänskliga beteenden och konflikternas historia.

Forskarna har återskapat krigarnas utseende. Männens kläder har antingen stulits eller gått förlorade med tiden. Men utifrån ovanliga fynd från samma period menar forskarna att krigarna bar bl.a. kappa, kilt och läderbälte.

© Landesamt für kultur und denkmalpflege mecklenburg-vorpommern & r. johnson

Läs också:

Arkeologi

Skeletten väller upp ur underjorden

2 minuter
Arkeologi

Kopia av Stonehenge upptäckt i Portugal

3 minuter
Arkeologi

Brutalt forntidsslag chockerar forskarna

16 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj