Nitton mystiska gudafigurer hittade i Peru

Arkeologer i Peru har funnit nitton träfigurer i ruinerna av Chan Chan, världens största stad av lera. De kan öka förståelsen av det i stort sett okända Chimú-riket.

Arkeologerna har i månader försökt avtäcka de nitton figurerna.

Arkeologer har hittat nitton träfigurer i ruinerna av Chan Chan, huvudstaden i Chimú-riket, som låg på Perus västkust åren 850–1470.

De mer än 750 år gamla figurerna har mänskliga drag, men föreställer kanske gudar. De är omkring sjuttio centimeter höga och en del av dem är iförda vita lermasker. Varje figur har personliga drag – en håller till exempel i en spira, medan andra bär på vad som liknar en sköld.

Figurerna bevakade passage

Varje figur har sin egen uthuggna plats i en 33 meter lång gång. Den har sannolikt fungerat som ­ingång till en ceremoniell plats, som bevakats av gudarna. ­

Ursprungligen har det funnits tio figurer på vardera sidan av gången, men en figur har angripits av termiter och har nästan försvunnit.

Stad av lera har grävts ut i femtio år

Chan Chan sattes upp på UNESCO:s världsarvslista år 1986, och med sina tjugo kvadratkilometer är staden den största i världen byggd av adobe (lerhaltig jord blandad med hö och halm, som torkats i solen).

Staden var den största i Sydamerika i flera hundra år och tros ha haft omkring 60000 invånare. Staden föll, tillsammans med hela Chimú-riket, till inkafolket på 1470-talet.

Utgrävningarna i området har pågått sedan 1969, men stora delar av området är fortfarande i stort sett orörda. Utgrävningen av gången med de nitton gudarna inleddes till exempel först i juni 2018.