Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologerna har i månader försökt avtäcka de nitton figurerna.

Kultur - Arkeologi

Nitton mystiska gudafigurer hittade i Peru

Arkeologer i Peru har funnit nitton träfigurer i ruinerna av Chan Chan, världens största stad av lera. De kan öka förståelsen av det i stort sett okända Chimú-riket.

Arkeologer har hittat nitton träfigurer i ruinerna av Chan Chan, huvudstaden i Chimú-riket, som låg på Perus västkust åren 850–1470.

De mer än 750 år gamla figurerna har mänskliga drag, men föreställer kanske gudar. De är omkring sjuttio centimeter höga och en del av dem är iförda vita lermasker. Varje figur har personliga drag – en håller till exempel i en spira, medan andra bär på vad som liknar en sköld.

Figurerna bevakade passage

Varje figur har sin egen uthuggna plats i en 33 meter lång gång. Den har sannolikt fungerat som ­ingång till en ceremoniell plats, som bevakats av gudarna. ­

Ursprungligen har det funnits tio figurer på vardera sidan av gången, men en figur har angripits av termiter och har nästan försvunnit.

Stad av lera har grävts ut i femtio år

Chan Chan sattes upp på UNESCO:s världsarvslista år 1986, och med sina tjugo kvadratkilometer är staden den största i världen byggd av adobe (lerhaltig jord blandad med hö och halm, som torkats i solen).

Staden var den största i Sydamerika i flera hundra år och tros ha haft omkring 60000 invånare. Staden föll, tillsammans med hela Chimú-riket, till inkafolket på 1470-talet.

Utgrävningarna i området har pågått sedan 1969, men stora delar av området är fortfarande i stort sett orörda. Utgrävningen av gången med de nitton gudarna inleddes till exempel först i juni 2018.

Läs också:

Arkeologi

En 37 meter lång katt har hittats vid nascalinjerna i Peru

3 minuter
Arkeologi

Mystisk mumiehand med tre fingrar funnen i Peru

2 minuter
Nazism

Hur flydde Adolf Eichmann till Sydamerika?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj