
Havsdjur var i betydligt högre grad än man trott en av neandertalarnas livrätter. Nya fynd tyder rentav på att våra avlägsna släktingar var lika bra som vi på att fiska.
Hittills har vetenskapen bara haft få bevis på att neandertalarna skaffade mat från havet, men det har förändrats i grunden sedan en forskargrupp undersökt den portugisiska grottan Figueira Brava.

För hundratusen år sedan, då neandertalarna levde i Figueira Brava, låg grottan cirka två kilometer från havet.
Njöt av havets frukter
Där levde neandertalare för cirka hundratusen år sedan, och deras avfall visar att de åt allt från fisk till krabba och delfin.
Enligt forskarna hittade de i vissa delar av grottan så mycket som trehundrasjuttio kilo musselskal per kvadratmeter. Därtill kom fossiliserade ben från en rad andra djur.
Fynden visar att minst hälften av neandertalarnas mat kom från havet.

I grottan hittade forskarna bland annat fossiliserade krabbklor, som neandertalarna krossat för att komma åt köttet.
Havsdjur som åts av neandertalarna
Krabbor och musslor åt neandertalarna i stor mängd.
Ål och säl stod också på neandertalarnas meny.
Hajar och delfiner hittade forskarna även spår av i grottan.
Slår hål på tidigare teorier
Det uppseendeväckande fyndet slår hår på teorierna om att Homo sapiens var ensamma om att fånga fisk och skaldjur och att det var därför den moderna människan konkurrerade ut neandertalarna.
Enligt professor João Zilhão vid spanska Universitat de Barcelona visar hans forskargrupps fynd – i likhet med andra nya fynd – att neandertalarna och Homo sapiens var mycket lika.