Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

neandertalare vulkan fotspår

Neandertalare vandrade på vulkan strax efter utbrott

En ny studie av ett antal gåtfulla fotspår visar att det troligen var en grupp neandertalmänniskor som vandrade på den aktiva vulkanen för 349 000 år sedan.

edmondo gnerre/Wikimedia, CC BY 2.0

En kort tid efter det att en italiensk vulkan spytt en lavin av aska ur sin krater för 349 000 år sedan vandrade en grupp okända individer i den varma askan på vulkanens sluttning.

Deras fotspår syns än i dag i det förstenade asklagret på vulkanen Roccamonfina i södra Italien.

Nu har en grupp italienska arkeologer och geologer undersökt de gåtfulla spåren och kommit fram till att de gjordes bara några timmar eller dagar efter utbrottet, troligen av en grupp äventyrslystna neandertalmänniskor.

De var minst fem

Vid en tidigare undersökning hittade man totalt 67 spår från fötter och händer på väg nedför sluttningen. Den nya studien har dock avslöjat ytterligare 14, och vissa av dem gjordes av individer som var på väg uppåt.

Enligt forskarna kommer fotspåren från minst fem individer, av vilka en sannolikt var en vuxen man.

Spårens form, en bred häl med lågt fotvalv, tyder på att vandrarna var neandertalare, men studiens huvudförfattare Adolfo Panarello vill ännu inte dra några definitiva slutsatser.

Förhistoriska katastrofturister?

Stegens längd och spårens djup får forskarna att tro att asklagret fortfarande var mjukt, men ändå relativt svalt när gruppen gick på sluttningen.

Askan var därför troligen högst 50 grader varm.

Gruppen gick i normalt tempo, cirka en meter per sekund, och hade med andra ord inte bråttom. Vad de hade för ärende på bergssidan är ovisst.

Eventuellt bodde de i närheten och när utbrottet var över fick de kanske lust att se förödelsen på nära håll, trots att det var farligt – eller möjligen just därför.

Läs också:

Amerikas historia

Anarkist sköt USA:s president

4 minuter
Romarriket

Fest och förolämpningar – inget överträffade Roms triumftåg

22 minuter
Handel

Den schweiziska armén ratade schweizerkniven

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj