En kort tid efter det att en italiensk vulkan spytt en lavin av aska ur sin krater för 349 000 år sedan vandrade en grupp okända individer i den varma askan på vulkanens sluttning.
Deras fotspår syns än i dag i det förstenade asklagret på vulkanen Roccamonfina i södra Italien.
Nu har en grupp italienska arkeologer och geologer undersökt de gåtfulla spåren och kommit fram till att de gjordes bara några timmar eller dagar efter utbrottet, troligen av en grupp äventyrslystna neandertalmänniskor.
De var minst fem
Vid en tidigare undersökning hittade man totalt 67 spår från fötter och händer på väg nedför sluttningen. Den nya studien har dock avslöjat ytterligare 14, och vissa av dem gjordes av individer som var på väg uppåt.
Enligt forskarna kommer fotspåren från minst fem individer, av vilka en sannolikt var en vuxen man.
Spårens form, en bred häl med lågt fotvalv, tyder på att vandrarna var neandertalare, men studiens huvudförfattare Adolfo Panarello vill ännu inte dra några definitiva slutsatser.
Förhistoriska katastrofturister?
Stegens längd och spårens djup får forskarna att tro att asklagret fortfarande var mjukt, men ändå relativt svalt när gruppen gick på sluttningen.
Askan var därför troligen högst 50 grader varm.
Gruppen gick i normalt tempo, cirka en meter per sekund, och hade med andra ord inte bråttom. Vad de hade för ärende på bergssidan är ovisst.
Eventuellt bodde de i närheten och när utbrottet var över fick de kanske lust att se förödelsen på nära håll, trots att det var farligt – eller möjligen just därför.