Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neandertalaren hade legat i grottan i 150 000 år när han hittades 1993, men tack vare kalksten var skelettet välbevarat.

© Redazione Research Italy
Kultur - Arkeologi

Neandertalare väckt till liv

I 150 000 år låg hans skelett i en bergsgrotta. Nu vet vi hur världens äldsta fynd av en neandertalare såg ut när han levde.

Han fick namnet "Altamuramänniskan" när hans skelett hittades i en grotta vid staden Altamura i Italien 1993. När han hittades var det näst intill omöjligt att föreställa sig hur han hade sett ut när han levde.

Men i fjol lyckades en grupp forskare från Sapienza University i Rom samla upp dna från höger skulderblad på världens äldsta neandertalsfynd. Det avslöjade att skelettet kom från en man som tillhörde någon av de första generationerna av neandertalare för 150 000 år sedan.

Med utgångspunkt i dna-proverna har de två nederländska paleokonstnärer, Alfons och Adrie Kennis, nu återskapat neandertalarens utseende.

Så här såg Altamuramänniskan ut när han levde för 150 000 år sedan.

© Laboratory of Palaeoanthropology of the University of Rome La Sapienza.

Växte fast i bergväggen

"Jag tycker att han är vacker", sade David Caramelli, som är professor i antropologi vid University of Florence, till Discovery News om modellen som har typiska neandertalardrag: En kompakt kropp på 1,65 centimeter, ett brett bäcken, en bred näsa och ett långt helskägg.

Modellen, som är skapad av konstnärerna Alfons och Adrie Kennis, visar neandertalaren i naturlig storlek (1:1).

© Laboratory of Palaeoanthropology of the University of Rome La Sapienza.

Forskarna räknar med att mannen föll ned i grottan och att svält och törst därefter ledde till hans död.

Under följande 150 000 år blev han täckt av kalksten, som fick hans skelett att växa fast vid bergväggen och bevarade benen i så bra skick att man alltså i dag har kunnat återskapa hans utseende.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj