Neandertalare förde krig mot den moderna människan i 100 000 år

Neandertalarna lämnade Afrika före Homo sapiens – och bildade en barriär i Mellanöstern, så att den moderna människan inte kunde tränga in i Europa, hävdar brittisk forskare.

Neandertalarna lämnade Afrika före Homo sapiens – och bildade en barriär i Mellanöstern, så att den moderna människan inte kunde tränga in i Europa, hävdar brittisk forskare.

Shutterstock

Experter har i decennier diskuterat om moderna människor och neandertalare levde fredligt sida vid sida eller om de båda arterna bekämpade varandra?

Den brittiske evolutionsbiologen Nicholas Longrich lutar åt det sistnämnda.

I en ny avhandling argumenterar han för att ett utdraget krig utplånade neandertalarna.

Longrich anser att krig är den bästa förklaringen till att det tog Homo sapiens (den moderna människan) hela 100 000 år att nå fram till Europa.

© Shutterstock

Även om neandertalarna utvandrade från Afrika 400 000 år före den moderna människan var 99,7 procent av deras gener identiska med våra. De var kortväxta och kompakta, men mer muskulösa än Homo sapiens. Deras stora ögon har troligen gett dem bra mörkerseende, anser Longrich.

© Shutterstock

Med tiden blev Homo sapiens bättre än neandertalarna på att jaga och kunde därför livnära en större befolkning. Befolkningsexplosionen kan ha avgjort kriget, hävdar Longrich.

Neandertalare var stora krigare

Den moderna människan försökte för 200 000 år sedan utvandra från Afrika, men då hade neandertalare redan bott i flera hundratusen år i Mellanöstern. De kände området utan och innan, var skickliga jägare och deras muskulösa kropp gjorde dem troligen till fruktade krigare.

Kriget om de bästa jaktmarkerna rasade mellan cirka 125000 och 30000 före Kristus och arkeologer har under årens lopp hittat mängder av skelett med skador från strider.

Ett så kallat atl-atl (kastträ) gjorde det möjligt för Homo sapiens att kasta ett spjut långt. Det lilla handtaget av ben var ett av människans överlägsna vapen, anser Nicholas Longrich vid University of Bath.

© Shutterstock

Pilbågar avgjorde troligen kriget

Longrich tror att den moderna människan besegrade neandertalarna antingen med nya vapen som pilbågar och kastspjut eller i kraft av en befolkningsexplosion, som innebar att stupade krigare snabbare kunde ersättas.