Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Musselskal neandertalare dyka

Neandertalare dök efter musslor

När en grupp neandertalare för nästan 100 000 år sedan saknade sten till skärverktyg bestämde de sig för att använda ett annat material: musselskal.

Villa et al. 2020

Neandertalmänniskan både simmade och dök i havet. Det har en grupp arkeologer slutit sig till efter att ha granskat musselskal som neandertalare använde som redskap för cirka 90 000 år sedan.

Mycket tyder nämligen på att vissa av musslorna hämtades upp levande från havsbottnen.

Skal kom inte från stranden

Hittills har vetenskapen haft svårt att hitta bevis på att neandertalarna kunde simma.

Men när en internationell forskargrupp undersökte 171 musselskal som grävdes ut i grottan Moscerini i västra Italien för 70 år sedan fick de en idé.

Skalen, som alla kommer från släta musslor av släktet Callista, användes som skrapverktyg av neandertalmänniskor. Men under mikroskopet kunde forskarna se viktiga skillnader.

En fjärdedel av skalen hade bland annat slätare ytor och var mer genomskinliga. Det beror på att de inte repades av att spolas upp på land. Skalen hade alltså inte samlats in på stranden.

Musselskal neandertalare dyka

Neandertalarna hämtade upp släta musslor av släktet Callista från havsbottnen. På skalen syns det tydligt att ytterkanterna har huggits till för att bli vassa.

© Villa et al., 2020

Dök kanske upp till fyra meter

Forskarnas fynd får dem att tro att neandertalarna hämtade skaldjuren ute i havet.

”För att hämta upp musslor från havsbottnen måste man antingen vada ut i vattnet eller, i de flesta fall, dyka på grunt vatten”, skriver forskarna i sin studie.

Enligt arkeologen Paola Villa, studiens huvudförfattare, kan neandertalarna ha dykt hela fyra meter ner i vattnet för att komma åt musslorna.

Slutsatsen i studien får stöd av en tidigare vetenskaplig studie från år 2019. Den visade nämligen att många neandertalare hade exostos, en benutväxt i örat som kan uppstå till följd av långvariga vistelser i och under vatten.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj