Wellcome Images & Trougnouf (Benoit Brummer)
När blev neandertalarna dumma och primitiva

När blev neandertalarna dumma och primitiva?

En fransk professor undersökte 1911 det första fyndet av ett komplett neandertalskelett och konstaterade att arten bestod av primitiva, apliknande varelser – men han hade förbisett en viktig detalj.

En augustidag i 1908 träffade en hacka sidan på ett anmärkningsvärt kranium. Kort därefter dök kvarlevorna av en neandertalare upp ur jorden i södra Frankrike.

Skelettet, som verkade ha tillhört en äldre man, skickades till den berömde geologen och antropologen Marcellin Boule vid naturhistoriska museet i Paris.

Den gamle mannen var inte den första neandertalaren som hittades, men det var första gången som ett nästan skelett dök upp ur marken.

Kraniet, armarna, benen, revbenen och kotorna i ryggraden var särskilt välbevarade och gav professor Boule en unik möjlighet att rekonstruera hur neandertalarna såg ut och rörde sig.

Resultatet låg klart 1911, då professorn publicerade sin analys. Enligt Boule visade det cirka 60 000 år gamla skelettet att neandertalare var grovt byggda, apliknande varelser, som knappt kunde gå upprätt.

Boules beskrivning fick stort genomslag, och den gamle mannen blev arketypen för en neandertalare. Därmed befästes bilden av neandertalarna som väldigt primitiva urtidsmänniskor.

Sjukdom gav upphov till det dåliga anseendet

År 1957 – 15 år efter Boules död – undersöktes skelettet av den gamle neandertalaren igen.

Forskarnas slutsats då var att mannens framåtlutande hållning berodde på ålderdom och framskriden artros – och att Boule hade feltolkat sjukdomstecknen.

Sedan dess har neandertalarna långsamt fått upprättelse, och nyare forskning visar att urtidsmänniskan var väldigt intelligent och på flera sätt lika avancerad som Homo sapiens.