Yuli Schwartz, Israel Antiquities Authority
Handavtryck vallgrav Jerusalem

Mystiskt handavtryck upptäckt i vallgrav

Under utgrävningar av gamla stan i Jerusalem fann arkeologerna något väldigt ovanligt: Ett upp till tusen år gammalt handavtryck hugget i sten djupt nere i en vallgrav.

I Jerusalem har israeliska arkeologer nyligen genomfört en större utgrävning av stadens gamla stadsmur och vallgrav. Utgrävningsledaren Zubair Adawi berättar att ”vallgraven som omger gamla stan i Jerusalem kan dateras till 900-talet eller ännu tidigare.”

Utgrävningen har gett nya kunskaper om den gamla vallgraven och murarna, som var viktiga inslag i stadens försvar, men framför allt en detalj har fått arkeologerna att haja till. Mitt på ena väggen i vallgraven finns det nämligen ett uthugget handavtryck i en av stenarna.

”Symboliserar det något? Pekar det mot något specifikt? Eller är det bara ett gammalt skämt? Det får tiden avslöja”, säger arkeologerna till pressen.

Handavtryck vallgrav Jerusalem

På bilder från utgrävningen kan man se att handen huggits ut väldigt exakt och att den överensstämmer med en riktig människohands proportioner.

© Yuli Schwartz, Israel Antiquities Authority

Vallgrav räddade inte staden

Till skillnad från många av de vallgravar vi känner till i Europa var vallgraven kring Jerusalems stadsmur inte fylld med vatten. Den breda vallgraven skulle i stället göra det svårare att föra fram belägringsmaskiner till stadsmuren.

Därför behöver inte handavtrycket ha huggits ut i stenen i samband med att vallgraven grävdes. Handen kan vara till exempel en korsfarares. Under det första korståget belägrade en armé av korsfarare år 1099 Jerusalem i fem veckor, innan de lyckades korsa vallgraven och inta staden under intensiv beskjutning från de muslimska och judiska försvararna.