Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Av de 52 skeletten på gravplatsen hade 17 fått huvudet avlägsnat.

© Archaeological Solutions
Kultur - Arkeologi

Mystiska skelett funna på romersk gravplats

Brittiska arkeologer har gjort ett förbluffande fynd på en gravplats från 300-talet. Totalt sjutton skelett, inklusive två barn, har fått huvudet avskuret och placerat mellan fötterna.

Fyndet av en romersk gravplats i östra England har gjort arkeologerna förbluffade. Av femtiotvå skelett saknar sjutton huvudet, som skurits av och placerats mellan fötterna.

Gravarna härrör från 300-talet efter Kristus, och enligt arkeologen Andy Peachey kan sextio procent av dem betecknas som avvikande från de gängse romerska begravningssederna.

Kelterna ansåg att huvudet var själens bostad

”Detta verkar vara en omsorgsfullt utförd begravningsritual, som sannolikt tillämpats av en viss, lokal befolkningsgrupp”, säger Andy Peachy.

Huvudena har skurits av precis under käken kort efter döden. Därför tror arkeologen att det rör sig om något slags kult eller hednisk ritual.

Hos de keltiska stammar som härskade på Brittiska öarna innan romarna erövrade dem trodde man att huvudet var själens bostad, och det skulle därför skiljas från kroppen, så att själen skulle kunna släppas fri.

En del skelett begravdes med flera huvuden

Varför fyra av huvudena är placerade vid skelett som de inte hör till är dock ett mysterium för arkeologerna. Skeletten har nu flyttats till ett laboratorium, där de ska analyseras i ett försök att ta reda på deras exakta ursprung.

Läs också:

pius xii förintelsen vatikanen
Förintelsen

Vatikanens interna uppgifter: Judarna överdriver nazistiska massakrer

2 minuter
Vapen

Italienare uppfann automatgeväret

1 minut
romerska bad i bath
Romarriket

Hur värmdes romerska bad upp?

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj