Mystisk romersk djävulskult förbryllar arkeologerna

Arkeologer och andra experter är förbryllade efter fyndet av en romersk figur med horn, som kan ha dyrkats av en soldatkult. Nu tar de till otraditionella metoder för att hitta svaret.

Romersk kult djävulsfigur

Vad föreställer den figur som engelska arkeologer har grävt ut på en kulle utanför Shrewsbury? Arkeologerna ber nu allmänheten om hjälp med att lösa mysteriet.

© Shropshire Council

Förra sommaren grävde arkeologer på Nesscliffe Hill utanför Shrewsbury i England, när de gjorde ett ovanligt fynd.

Upp ur jorden kom en sten med ristningar som påminner påfallande mycket om den klassiska avbildningen av en djävul – en mänsklig figur med horn och ett långt vapen i handen. Men efter att ha studerat figuren i ett år är arkeologerna fortfarande inte säkra på varför figuren ristades eller vad den föreställer.

För att komma vidare har de valt ett otraditionellt tillvägagångssätt och ber nu allmänheten om hjälp:

”Vi ber människor att hjälpa oss att lösa mysteriet eller att berätta om de har sett liknande ristningar”, säger arkeologen Paul Reilly vid University of Southampton.

Romersk kult djävulsfigur

Något som arkeologerna grubblar på är den fördjupning som utgör ”huvudet” på figuren. Möjligen har fördjupningen används rituellt för att lägga ett litet offer i.

© Shropshire Council

Kan vara hornförsedd gudom

En hypotes är att figuren kan vara en hornförsedd gudom, som tillbads av en kult av romerska soldater i England. Just på Nesscliff Hill fanns det nämligen ett gammalt fort från järnåldern, som romarna tog över och använde. Det finns enstaka exempel på hornförsedda gudomar i andra romerska fort på olika håll i England.

Men Paul Reilly påpekar även att ”Nesscliff ligger i ett område som tros ha tillhört den keltiska stammen cornoviierna, ett namn som kan betyda ”de hornförsedda’”.

Figuren kan även ha framställts av druiderna i området och till exempel ha använts i samband med offer.

Vet du något som kan hjälpa arkeologerna kan du skicka ett mejl till Paul Reilly via p.reilly@soton.ac.uk eller Gary Lock via gary.lock@arch.ox.ac.uk