Kirstine Krath Nielsen / Museum Thy

Mystisk gudafigur funnen i Danmark

En praktyxa och en 3000 år gammal gudafigur med dubbla ansikten dök plötsligt upp under marken. De kan vara beviset för en viktig ny gud från den nordiska bronsåldern.

Ännu en gång har en amatörarkeolog gjort ett sensationellt fynd – denna gång i form av en 3000 år gammal bronsyxa samt en gudafigur med två huvuden.

Helt galet fynd

På åkrar i Kallerup i Danmark hjälpte amatörarkeologen Peter Jensen arkeologerna att leta efter delar från kraschade flygplan från andra världskriget.

När hans metalldetektor pep var det emellertid ett betydligt äldre föremål som tittade upp ur marken. Arkeologer från Museum Thy tillkallades och efter att de var färdiga med utgrävningen var det ingen hejd på glädjen:

”Det är helt galet att hitta något sådant. Man tror att sådant har plöjts sönder för länge sedan”, säger arkeologen Marie Vang Posselt.

Kan vara bevis för en ny gud

Gudafiguren är ihålig och har suttit på en stav. På dess båda identiska ansikten går det att se bland annat ögon och getskägg. Huvudena har hjälmar med horn, som även uppträder parvis i flera offer från bronsåldern. Föremålen kan ha offrats till denna tvåhövdade gud, som forskarna inte känt till tidigare. Guden kan ha varit en viktig del av den tidiga nordiska religionen.

Yxan är ett praktexempel på bronsålderns gjutningskonst, men samtidigt så stor och opraktisk att den använts enbart för religiösa ceremonier. Arkeologerna tror att den dubbla symboliken går igen i yxan, och att den därför har en identisk tvilling, som ligger kvar i jorden.

Om tre–fyra år kommer föremålen troligen att ingå i utställningen på Museum Thy.