Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mystisk gudafigur funnen i Danmark

En praktyxa och en 3000 år gammal gudafigur med dubbla ansikten dök plötsligt upp under marken. De kan vara beviset för en viktig ny gud från den nordiska bronsåldern.

Kirstine Krath Nielsen / Museum Thy

Ännu en gång har en amatörarkeolog gjort ett sensationellt fynd – denna gång i form av en 3000 år gammal bronsyxa samt en gudafigur med två huvuden.

Helt galet fynd

På åkrar i Kallerup i Danmark hjälpte amatörarkeologen Peter Jensen arkeologerna att leta efter delar från kraschade flygplan från andra världskriget.

När hans metalldetektor pep var det emellertid ett betydligt äldre föremål som tittade upp ur marken. Arkeologer från Museum Thy tillkallades och efter att de var färdiga med utgrävningen var det ingen hejd på glädjen:

”Det är helt galet att hitta något sådant. Man tror att sådant har plöjts sönder för länge sedan”, säger arkeologen Marie Vang Posselt.

Kan vara bevis för en ny gud

Gudafiguren är ihålig och har suttit på en stav. På dess båda identiska ansikten går det att se bland annat ögon och getskägg. Huvudena har hjälmar med horn, som även uppträder parvis i flera offer från bronsåldern. Föremålen kan ha offrats till denna tvåhövdade gud, som forskarna inte känt till tidigare. Guden kan ha varit en viktig del av den tidiga nordiska religionen.

Yxan är ett praktexempel på bronsålderns gjutningskonst, men samtidigt så stor och opraktisk att den använts enbart för religiösa ceremonier. Arkeologerna tror att den dubbla symboliken går igen i yxan, och att den därför har en identisk tvilling, som ligger kvar i jorden.

Om tre–fyra år kommer föremålen troligen att ingå i utställningen på Museum Thy.

Läs också:

Arkeologi

”Den flådde gudens” tempel funnet av arkeologer

2 minuter
Arkeologi

Grym ritual skulle blidka inkas gudar

2 minuter
Arkeologi

Arkeologer tog i med storsläggan för att rädda keltisk grav

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj