Mynt mumifierade barnhand

I mer än tio år har en kruka med en välbevarad hand från ett dött spädbarn förbryllat forskarna. Nu har de knäckt nöten.

Kopparmyntet har färgat spädbarnets ben gröna.

I mer än tio år har en kruka med de 150 år gamla kvarlevorna av ett spädbarn förbryllat forskare. Barnets kropp har multnat bort för länge sedan, men höger arm är i stort sett bevarad. Nu vet experterna varför.

I barnets hand låg ett kopparmynt, och det har sett till att den lilla handen inte brutits ned. Enligt forskarna rör det sig om ett av de första dokumenterade exemplen på att koppar har bidragit till att bevara kroppsdelar. Det skriver forskarna i tidskriften Archaeological and Anthropological Science.

Koppar har färgat benen gröna

Kemiska analyser visar att koppar från myntet har spridit sig till handen och resten av benen. Kopparens antimikrobiella egenskaper har bevarat handens vävnad, och undersökningar visar att kopparkoncentrationen i skelettet är nästan 500 gånger högre än normalt. Det kan ses med blotta ögat, för flera av barnets ben är gröna.

Spädbarnet, som möjligen var dödfött, föddes och begravdes troligen i hemlighet. I ett desperat försök att försäkra barnet om ett liv i nästa värld skickade mamman med det ett mynt i döden, en sedvänja som är känd från bland annat den grekiska mytologin.