Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Arkeologi

Munk fann förhistorisk supermänniska

Nya undersökningar bevisar att den förhistoriska människoarten denisova var mer utbredd än man antagit och klarade av att leva på över 3000 meters höjd. DNA från supermänniskan påverkar en del människor än i dag.

När en buddhistisk munk år 1980 gick upp till en kinesisk grotta för att be, gjorde han en oväntad upptäckt – en halv underkäke, som var ovanligt stor. Han tog med fyndet till sitt kloster, där det låg i trettio år, innan det donerades till forskningen.

Nu kan ett internationellt forskarlag från bland annat Danmark och Kina avslöja att käkpartiet är omkring 160000 år gammalt och härrör från en medlem av människoarten denisova.

Hittat på en annan plats i världen

Hittils har rester av denisovamänniskan hittats enbart i en grotta i Sibirien. Det enastående fyndet från Kina tyder på att människoarten levde på flera håll i Asien, tills den dog ut för omkring 50000 år sedan.

Den kinesiska grotta som käkpartiet hittades i ligger på 3280 meters höjd – och det är en överraskning att urtidsmänniskorna klarade av att leva på denna höjd. Undersökningarna tyder dock på att denisovamänniskan hade särskilda gener, som gjorde henne lämpad att leva i den tunna luften i den krävande miljön.

”De har kunnat anpassa sig till miljöer på höga höjder och låga syrehalter långt innan Homo sapiens kunde det”, säger forskaren Dongju Zhang.

Tibetaner har denisova-DNA.

DNA-undersökningar har visat att denisovamänniskor och Homo sapiens inte levde åtskilt, och därför har en del människor fortfarande spår efter denisova-DNA.

Detta har konstaterats hos framför allt tibetaner, och det genetiska arvet från urtidsfolket bidrar till att förklara tibe­taners särskilda förmåga att leva på hög höjd.

Läs också:

Arkeologi

Tjugo mystiska gropar hittade i närheten av Stonehenge

3 minuter
Arkeologi

Forskare: Grekerna tillverkade Kinas terrakottasoldater

2 minuter
Arkeologi

Mini-terrakottaarmé utgrävd i Kina

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj