Mumifierat pojkfoster led av ovanlig sjukdom

Nya detaljerade skanningar av en egyptisk mumie avslöjar att gossebarnet var svårt missbildat.

Fram till 2016 var forskarna övertygade om att mumien var en fågel.

Den egyptiska kvinnan var gravid i 23:e till 28:e veckan, när hon för 2100 år sedan födde en – sannolikt – dödfödd pojke. Barnet led av det ovanliga tillståndet _anencefali _och hade flera tydliga missbildningar. Hans huvud var deformerat, och hans öron satt på huvudets baksida. Tår och fingrar var å andra sidan välskapta.

Världens mest detaljerade skanningar

Observationernahar Maidstone Museum publicerat i ett pressmeddelande, efter att experter vid Western University har undersökt museets minsta mumie med hjälp av särskilda mikroskannrar.

Det rör sig om världens hittills mest detaljerade skanningar av ett mumifierat foster.

Forskarna trodde att mumien var en fågel

Den lilla mumien uppmärksammades första gången år 2016, när en CT-skanning visade att mumien inte som man trodde var en hök – som avbildats på sarkofagens utsida – utan ett för tidigt fött barn.

Orsaken till barnets missbildningar är okänd, men kan bero på att mamman var undernärd och till exempel inte fått tillräckligt med folsyra, som ingår i bland annat vissa grönsaker och spannmålsprodukter.

Varför det döda barnet mumifierades, och varför det skulle likna en hök är oklart. En hypotes är dock att det dödfödda barnet såg så speciellt ut att hans egyptiska föräldrar uppfattade honom som en talisman.

Skanningarna visar ett tydligt missbildat barnhuvud.