Mänskliga kvarlevor funna i skotsk massakergrotta

Nyligen hittades 53 människoben i den så kallade Massakergrottan på ön Eigg. Benen kommer från några av dem som miste livet i de händelser som gav grottan dess blodiga namn.

Så ser ingången till Massakergrottan ut i dag.

© Wikimedia/Christian Jones

År 1577 trodde 400 invånare på den skotska ön Eigg att de hade valt det perfekta gömstället:

En grotta dold av ett vattenfall och med en ingång så smal att det krävdes både smidighet och tålamod för att komma in.

När krigarna från grannön, som invånarna på Eigg hade gömt sig för i tre dagar, till slut upptäckte dem, kunde dock vare sig vattenfallet eller den trånga ingången rädda deras liv.

I stället blev grottan känd som ”Massakergrottan”.

Turist fann människoben

Händelserna i Massakergrottan har väckts till liv på nytt, efter att en turist i oktober förra året fann människoben i grottan.

Nu har arkeologer slagit fast att de 53 benen härrör från de individer som miste livet i grottan för mer än 400 år sedan.

Eskalerande konflikt

Människorna på Eigg dödades när en konflikt med grannön Skye eskalerade, när tre män från Skye förvisades efter att ha förgripit sig på Eiggs kvinnor.

För att hämnas för förvisningen av männen skickade Skye en grupp krigare till Eigg. Till en början hittade de ingenting, och när det började snöa gav krigarna upp.

Precis när de stod i begrepp att resa hem upptäckte de emellertid en spejare från grottan, som lämnat fotspår i den nyfallna snön och ledde dem direkt till målet.

Dog av kvävning

Krigarna försökte få invånarna på Eigg att ge sig. De vägrade, eftersom de hoppades att grottans smala ingång skulle få angriparna att ge upp.

Krigarna täckte emellertid ingången med torv och satte eld på den.

Nästan alla i grottan kvävdes av röken, och kropparna fick ligga kvar och ruttna.