Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Arkeologi

Människor var kannibaler för 10 000 år sedan

Märken efter människotänder och stenredskap på människoben får forskarna att hävda att människor på stenåldern var kannibaler. Benfragmenten hittades i en grotta i Spanien.

Brutala bitmärken, märken från stenredskap och brännmärken på människoben.

Det är några av de tecken som en grupp arkeologer använder som bevis för att människor som för 10 000 år sedan levde i nuvarande Spanien var kannibaler.

Arkeologerna har undersökt 30 människoben som de hittat i Santa Maira-grottorna i östra Spanien. Benen har konstaterats vara 9 000–10 000 år gamla.

Köttet skars av med stenredskap

Forskarna vet fortfarande inte om människor på äldre stenåldern, en tidsperiod som ingår i jägarstenåldern, slaktade och åt sina egna som ett led i en begravningsritual eller om det gjordes i brist på annan mat.

Oavsett hur det ligger till med den saken har forskarna hittat spår av stenredskap på människoben, vilket tyder på att benen har brutits loss från varandra och att köttet och organen har avlägsnats från den döde.

Dessutom har de hittat tandmärken från människor, som skiljer sig från rovdjur på så vis att de lämnar efter sig dubbelbågiga punkter, isolerade trekantiga hål och ytliga linjära märken.

Tydliga spår

Ben som har utsatts för kannibaliska beteenden uppvisar ofta flera karakteristiska kännetecken.

Samtliga 30 benfragment från Spanien uppvisar spår av kannibalism, däribland tydliga tandmärken och spår av stenredskap.

Studien av benen utgör det första beviset på kannibalism i länderna kring västra Medelhavet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj