Människooffer: Kung byggde sitt slott på lik

Forskare har hittat två skelett under murarna på ett slott i Sydkorea. Benen bekräftar en utbredd legend om att byggnader uppfördes på lik för att skänka lycka till kungen och hans nya slott. Forskarna kan ännu inte vederlägga att offren begravits levande.

Två människoskelett har hittats under en borg i Sydkorea.

© AFP

Det har länge ryktats att den gamla koreanska tron på andar (shamanism) krävde sina offer.

Nu bevisar två skelett för första gången att människor har offrats, när nya byggnader skulle uppföras. Ett av skeletten låg med ansiktet vänt uppåt, medan det andra var vänt med ansiktet och ena armen vänt mot det första.

Beviset har forskare funnit under murarna till det så kallade Moon Castle eller Banwolseong i Gyeongju i östra Sydkorea.

Kungariket Silla offrade människor

Skeletten är cirka 1400 år gamla, och på den tiden lydde området under kungariket Silla – som det gjorde i cirka tusen år från 57 före Kristus till 935 efter Kristus.

Man vet ännu inte hur offren dödades – och om de var vid liv eller medvetslösa, när de lades i graven.

Det krävs fler undersökningar innan några möjligheter kan uteslutas.

Folktron bekräftas

Choi Moon-Jung, som är talesperson för forskningsinstitutet Gyeongju National Research Institute of Cultural Heritage, säger till AFP:

”Det här är det första arkeologiska beviset för att det ligger något bakom legenden om att människor offrades i samband med uppförandet av byggnader, dammar och murar.”

Nu ska skeletten testas

Skeletten ska nu utsättas för en lång rad prover – bland annat DNA-analyser – så att forskarna lär sig mer om de offrade människorna.

Proverna kan bland annat avslöja deras hälsotillstånd, vad de åt och vilka fysiska och genetiska särdrag de hade. Kanske kan de även avslöja hur offren slutade sina dagar.