Arkeologer i provinsen Henan i centrala Kina har hittat en bronskruka, som innehåller en gulaktig vätska. Det rör sig sannolikt om ett av de livselixir som kinesiska kejsare drack.
Krukan är från Handynastin (202 f.Kr.–8 e.Kr.), och locket var så väl förslutet att vätskan inte avdunstat ens efter tvåtusen år.
Vätskan innehöll aluminium
Från början trodde forskarna att de 3,5 liter vätska som fanns i krukan var risvin på grund av lukten av alkohol. Analyser har emellertid visat att vätskan består av huvudsakligen kaliumnitrat och alunit (hydratiserat aluminiumkaliumsulfat). Enligt gamla taoistiska texter var detta ingredienserna i ett livselixir.
”Det är första gången det mytiska odödlighetselixiret har hittats”, säger Shi Jiazhen, som leder utgrävningen.
Kejsare dog som flugor av elixir
Livselixir beskrivs redan på 200-talet före Kristus, då de kinesiska kejsarna fick sina alkemister att tillreda dem i syfte att få evigt liv. I själva verket var vätskorna dock giftiga och många dog av att dricka dem. Kejsar Qin Shi Huang, som begravdes tillsammans med sin enorma terrakottaarmé år 210 före Kristus, sägs vara den förste som dog av ett livselixir.
Trots att både kejsare och personer ur adeln drack de farliga mixturerna ända in på 1700-talet är historikernas kunskaper om dem begränsad. Ytterligare analyser av det sensationella fyndet kommer att kunna kasta mer ljus över den farliga sedvänjan.