Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

”Livets elixir” hittat för första gången i Kina

Mixturen som skulle ge evigt liv var i själva verket rena giftet. Det bekräftar analyser av en tvåtusen år gammal kinesisk dryck.

Arkeologer i provinsen Henan i centrala Kina har hittat en bronskruka, som innehåller en gulaktig vätska. Det rör sig sannolikt om ett av de livs­elixir som kinesiska kejsare drack.

Krukan är från Handynastin (202 f.Kr.–8 e.Kr.), och locket var så väl förslutet att vätskan inte avdunstat ens efter tvåtusen år.

Vätskan innehöll aluminium

Från början trodde forskarna att de 3,5 liter vätska som fanns i krukan var risvin på grund av lukten av alkohol. Analyser har emellertid visat att vätskan består av huvudsakligen kaliumnitrat och alunit (hydratiserat aluminiumkaliumsulfat). Enligt gamla taoistiska texter var detta ­ingredienserna i ett livselixir.

”Det är första gången det mytiska odödlighetselixiret har hittats”, säger Shi Jiazhen, som leder utgrävningen.

Kejsare dog som flugor av elixir

Livselixir beskrivs redan på 200-talet före Kristus, då de kinesiska kejsarna fick sina alkemister att tillreda dem i syfte att få evigt liv. I själva verket var vätskorna dock giftiga och många dog av att dricka dem. Kejsar Qin Shi Huang, som begravdes tillsammans med sin enorma terrakottaarmé år 210 före Kristus, sägs vara den förste som dog av ett livselixir.

Trots att både kejsare och personer ur adeln drack de farliga mixturerna ända in på 1700-talet är historikernas kunskaper om dem begränsad. Ytterligare analyser av det sensationella fyndet kommer att kunna kasta mer ljus över den farliga sedvänjan.

Läs också:

Sjöfart

Franskt kavalleri tog nederländsk flottstyrka

1 minut
Medicin

Hjältemodig engelsman trotsade aggressiv pestepidemi

22 minuter
Guldtacka Hernán Cortés
Arkeologi

Gåtfull guldtacka borttappad av skoningslös erövrare

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj