Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

”Livets elixir” hittat för första gången i Kina

Mixturen som skulle ge evigt liv var i själva verket rena giftet. Det bekräftar analyser av en tvåtusen år gammal kinesisk dryck.

Arkeologer i provinsen Henan i centrala Kina har hittat en bronskruka, som innehåller en gulaktig vätska. Det rör sig sannolikt om ett av de livs­elixir som kinesiska kejsare drack.

Krukan är från Handynastin (202 f.Kr.–8 e.Kr.), och locket var så väl förslutet att vätskan inte avdunstat ens efter tvåtusen år.

Vätskan innehöll aluminium

Från början trodde forskarna att de 3,5 liter vätska som fanns i krukan var risvin på grund av lukten av alkohol. Analyser har emellertid visat att vätskan består av huvudsakligen kaliumnitrat och alunit (hydratiserat aluminiumkaliumsulfat). Enligt gamla taoistiska texter var detta ­ingredienserna i ett livselixir.

”Det är första gången det mytiska odödlighetselixiret har hittats”, säger Shi Jiazhen, som leder utgrävningen.

Kejsare dog som flugor av elixir

Livselixir beskrivs redan på 200-talet före Kristus, då de kinesiska kejsarna fick sina alkemister att tillreda dem i syfte att få evigt liv. I själva verket var vätskorna dock giftiga och många dog av att dricka dem. Kejsar Qin Shi Huang, som begravdes tillsammans med sin enorma terrakottaarmé år 210 före Kristus, sägs vara den förste som dog av ett livselixir.

Trots att både kejsare och personer ur adeln drack de farliga mixturerna ända in på 1700-talet är historikernas kunskaper om dem begränsad. Ytterligare analyser av det sensationella fyndet kommer att kunna kasta mer ljus över den farliga sedvänjan.

Läs också:

Arkeologi

Kinas förste kejsare drömde om evigt liv

2 minuter
Romarriket

Tvåtusen år gamla romerska brev återfunna i enastående gott skick

2 minuter
lädermus vindolanda romersk
Romarriket

Arkeologer upptäcker de hårda legionärernas mjuka sida

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj