Legendarisk mayadrottning funnen

Arkeologer har stött på ett sensationellt fynd i mayaruiner.

Mayadrottningens grav.

En grupp arkeologer från University of Washington har hittat kvar­levorna av en medelålders kvinna i ruinerna av mayastaden El Perú-Waka. Forskarna är övertygade om att skelettet härstammar från den berömda mayadrottningen K’abel.

I gravkammaren har arkeologerna upptäckt en mängd överdådiga offergåvor, som visar att den döda måste ha varit kunglig. Bland annat har en alabasterkruka och en graverad stentavla också identifierat graven som K’abels.

Mayadrottningens grav innehåller bland annat flera värdefulla krukor och bägare, t ex denna kruka med skrivtecken …

Drottningen var en av mayacivilisationens mäktigaste härskarinnor och regerade under åren omkring 672–692 stadsstaten Waka tillsammans med sin man, kung K'inich Bahlam. Drottningen bar den kungliga titeln Kaloomte, ”oöverträffad krigare”, och hade ansvaret för hären. I praktiken hade hon alltså större makt än sin man.

... och denna bägare av värdefull keramik.

Man känner till K’abel tack vare en stentavla, som påträffades år 1960. Där beskrivs hon som en framgångsrik kvinnlig krigare. Minnes­stenar från mayacivilisationen avbildar annars huvudsakligen mäktiga män, men enligt experter bekräftar minnestavlan och den storslagna gravkammaren att starka kvinnor också kunde nå inflytelserika positioner i mayariket.