Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earhart framför flygplanet i vilket hon försvann, hennes Lockheed Model 10-E Electra.

Kultur - Arkeologi

Legendarisk arkeolog ska leta efter Amelia Earhart

En av världens mest berömda arkeologer ska försöka lösa ett av historiens största mysterier: Amelia Earharts försvinnande.

Marinarkeologen Robert Ballard blev världsberömd år 1985, då han ledde expeditionen som hittade vraket av Titanic.

Sedan dess har han lokaliserat så många sjunkna fartyg att han skulle kunna sätta samman en mindre flotta, bland andra det tyska slagskeppet Bismarck och torpedbåten PT-109, som John F. Kennedy tjänstgjorde på. Nu har 77-årige Ballard satt upp sitt mest ambitiösa mål hittills: att hitta Amelia Earhart.

Earhart landade kanske på en liten ö

Tillsammans med en grupp experter från National Geographic ska Ballard undersöka den obebodda stillahavsön Nikumaroro, som ingår i öriket Kiribati. Där tror historikerna att Earhart störtade och eventuellt levde avskild från omvärlden.

Äventyraren försvann år 1937, då hennes flygplan fick slut på bränsle under den avslutande delen av hennes stora världsomflygning. På Nikumaroro har man tidigare hittat ben och föremål som vissa forskare tror härrör från Earhart, men nu ska ön undersökas noga.

Ny teknik ska lösa gåtan

Hundar ska användas för att leta efter ben på ön och havsbotten ska kartläggas med teknik som kan skilja mellan mjuka och hårda föremål. Samtidigt ska robotar undersöka havsbotten med kameror.

Tidigare har området analyserats med sonar, men som Ballard betonar: ”Sonar kan inte skilja mellan en sten som är stor som en motor och en motor, men det kan våra ögon.”

Ballard är övertygad om att Earhart faktiskt landade på ön och att han kommer att hitta bevis på det. Expeditionens resultat ska offentliggöras i en dokumentärfilm på National Geographic den 20 oktober.

Karta över Amalie Earharts flygväg. De tjocka streckade linjerna nordost om Australien visar området där hon försvann.

Läs också:

Nazism

Så blodig var långa knivarnas natt

3 minuter
Uppfinningar

Motorbåten uppfanns av tyska bensinpionjärer

1 minut
Revolution

Lenins väg till makten

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj