Earhart framför flygplanet i vilket hon försvann, hennes Lockheed Model 10-E Electra.

Legendarisk arkeolog ska leta efter Amelia Earhart

En av världens mest berömda arkeologer ska försöka lösa ett av historiens största mysterier: Amelia Earharts försvinnande.

16 augusti 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

Marinarkeologen Robert Ballard blev världsberömd år 1985, då han ledde expeditionen som hittade vraket av Titanic.

Sedan dess har han lokaliserat så många sjunkna fartyg att han skulle kunna sätta samman en mindre flotta, bland andra det tyska slagskeppet Bismarck och torpedbåten PT-109, som John F. Kennedy tjänstgjorde på. Nu har 77-årige Ballard satt upp sitt mest ambitiösa mål hittills: att hitta Amelia Earhart.

Earhart landade kanske på en liten ö

Tillsammans med en grupp experter från National Geographic ska Ballard undersöka den obebodda stillahavsön Nikumaroro, som ingår i öriket Kiribati. Där tror historikerna att Earhart störtade och eventuellt levde avskild från omvärlden.

Äventyraren försvann år 1937, då hennes flygplan fick slut på bränsle under den avslutande delen av hennes stora världsomflygning. På Nikumaroro har man tidigare hittat ben och föremål som vissa forskare tror härrör från Earhart, men nu ska ön undersökas noga.

Klicka på flygfotot och se vilka spår man tidigare har hittat på Nikumaroro:

Ny teknik ska lösa gåtan

Hundar ska användas för att leta efter ben på ön och havsbotten ska kartläggas med teknik som kan skilja mellan mjuka och hårda föremål. Samtidigt ska robotar undersöka havsbotten med kameror.

Tidigare har området analyserats med sonar, men som Ballard betonar: ”Sonar kan inte skilja mellan en sten som är stor som en motor och en motor, men det kan våra ögon.”

Ballard är övertygad om att Earhart faktiskt landade på ön och att han kommer att hitta bevis på det. Expeditionens resultat ska offentliggöras i en dokumentärfilm på National Geographic den 20 oktober.

Karta över Amalie Earharts flygväg. De tjocka streckade linjerna nordost om Australien visar området där hon försvann.

Earhart var nästan i mål

  • Amelia Earhart inledde sitt försök till världsomflygning i juni 1937. Hon var nästan tillbaka i USA när hon försvann.

  • Över Stilla havet var planen att tanka på den ensligt belägna Howlandön. Earhart hade avtalat att kommunicera med ett fartyg på ön för att hitta rätt. Det visade sig dock att fartyget inte kunde sända meddelanden på den överenskomna frekvensen.

  • Earhart, som aldrig hittade Howlandön, störtade antingen med sitt plan eller tvingades hitta en annan ö i området att nödlanda på.

Kanske är du intresserad av...