Laser avslöjar enormt mayarike dolt i djungeln
Med hjälp av laserteknik har forskare funnit mer än 60000 ruiner i Centralamerika. De tyder på att mayas civilisation var mycket större än man har trott.

Med lidartekniken skickas flera hundratusen laserstrålar i sekunden mot marken. När strålarna träffar jorden kastas de tillbaka till planet. Det avstånd de färdas kan användas för att skapa en 3D-karta över landskapet.
Forskare från Tulane University i New Orleans har med hjälp av lasertekniken lidar (Light Detection and Ranging) hittat tusentals spår efter mayafolket. Undersökningarna har gjorts genom överflygningar av ett 2100 kvadratkilometer stort område i norra Guatemala. Området är täckt av tät djungel, som skulle vara nästan omöjlig att undersöka utan den ljusbaserade lasertekniken.
Mayafolket överträffade européerna
Totalt 61480 strukturer skapade av människor har hittats, bland annat palats, hus och pyramider. Forskarna räknar med att området var hemvist för mellan sju och elva miljoner människor, när kulturen var som störst under perioden 650–800 efter Kristus. Sammantaget kan mayas civilisation ha omfattat omkring tjugo miljoner människor, vilket skulle betyda att det fanns fler maya än européer vid den tidpunkten i världshistorien.
Undersökningarna omfattar komplexa system som lantbruk, försvarssystem och vägar – strukturer som arkeologerna inte visste existerade.
”Sett som en helhet visar de många vattenkanalerna, reservoarerna, upphöjda vägarna och befästningarna att maya arbetade i en utsträckning som vi inte kunde föreställa oss”, säger forskaren Francisco Estrada-Belli.