Lidio Valdez

Lamadjur blev levande begravda av inkafolket

Inkafolkets imperium var inget för känsliga personer, visar ett nytt, makabert fynd. Fem snustorra lamamumier i förbluffande gott skick har dykt upp under utgrävningar i södra Peru.

För 500 år sedan begravde inkafolket i Peru fem lamadjur levande, hävdar kanadensiska forskare. Lamadjuren har dykt upp under utgrävningar i Tambo Viejo – en dal åttio mil söder om huvudstaden Lima.

Djuren smyckades med färgglada band och visar inga tecken på att ha dödats, innan de hamnade i graven.

”Jag kan inte bevisa att de blev levande begravda, men det är min bedömning”, säger en av deltagarna i utgrävningen, arkeologen Lidio Valdez vid University of Calgary i Kanada.

lamaer, inkaer

Lamadjuren hittades under golvet i en byggnad från inkatiden (1438–1533). Djuren hade blivit välbevarade mumier i den snustorra graven.

© Lidio Valdez

Hundratals djur offrades

För inkafolket var lamadjur inte bara ett livsnödvändigt transportmedel och mat, de tåliga djuren betraktades även som heliga. Spanjorerna, som 1533 erövrade inkariket, har lämnat ögonvittnesskildringar av religiösa fester, då inkafolket offrade flera hundra lamadjur till sina gudar.

Lamadjuren fick halsen avskuren, styckades och blev uppätna. De fem välbevarade lamadjuren från Tambo Viejo är hittills de enda som avviker från den sedvänjan.

lama, inkaer

Varje år återuppförs lamaoffren från inkatiden av skådespelare.

© Shutterstock

Fyndet påminner om inkas barnoffer

Enligt de spanska erövrarna offrade inkafolket barn på samma sätt: Med ben och armar bundna murades de in levande.

Lamadjuren i Tambo Viejo låg under jordgolvet i en byggnad. Deras ben var bundna och huvudet var vänt åt öster – troligen som en hyllning till solguden, som varje morgon visade sig vid horisonten.