Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvinnlig jägare fällde byten för 9 000 år sedan

Spjutspetsar i en stenålderskvinnas grav berättar en helt annan historia än den som dominerar historieböckerna. Men kritiken har redan börjat hagla över forskarna bakom det sensationella fyndet.

Shutterstock

Fyndet av fyra spetsar till kastspjut i en kvinnas grav skickar chockvågor genom forskarvärlden. Hittills har experterna ansett att jakt var männens domän under stenåldern, men nu ifrågasätts den teorin.

I närheten av Titicacasjön högt uppe i Anderna grävde arkeologer år 2018 ut en kvinnlig jägare, som levde för 9 000 år sedan. Nu är de färdiga med analyserna av gravens innehåll.

Titicacasjön ligger i Anderna – 3 800 meter över havsytan.

© Shutterstock

Jägaren fick sylvassa spjutspetsar med sig i döden

”Nära hennes ena lårben låg tjugo stenredskap staplade. De har troligen legat i en läderpåse, som ruttnat bort för länge sedan”, skriver forskare vid University of California (UC) i sin nyligen publicerade rapport.

Bland redskapen låg fyra vassa spetsar till de kastspjut som dåtidens jägare använde för att jaga större djur.

Fyra spjutspetsar av sten hittades i kvinnans grav. Den femte spetsen hittades i en närbelägen grav, där en manlig jägare i 25-årsåldern låg begravd.

© Randall Haas, University of California, Davis & Shutterstock

Kvinnan var i tonåren

Undersökningarna av jägarens tänder visar att hon var mellan sjutton och nitton år gammal, när hon dog av okända orsaker.

”Gemensam passning av stammens barn, som tycks ha varit vanligt på den tiden, gjorde att även kvinnor kunde delta i jakten”, hävdar antropologen och forskningsledaren Randall Haas vid UC.

Kritiker av rapporten påpekar att man även har hittat vapen i barngravar från stenåldern, så även om det inte är osannolikt att kvinnan från 7000 före Kristus var jägare så kan det inte bevisas.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj