Kungligt palats från uråldrig civilisation hittat i öknen

En engelsk arkeolog fick höra att det var slöseri med tid att göra fler utgrävningar i den sumeriska staden Girsu, som länsats av gravplundrare. Hans fynd tystade skeptikerna.

Sumeriskt palats Girsu

Arkeologer världen över trodde inte att det gick att göra fler viktiga fynd i Girsu – de hade som tur var fel.

© Girsu Project

Ingen trodde på Sebastien Rey, när han på internationella konferenser för arkeologer berättade om sina planer på att gräva ut den 4 500 år gamla sumeriska staden Girsu.

”Det är slöseri med tid – och slöseri med British Museums och brittiska statens pengar”, fick Sebastien Rey höra. Girsu, som upptäckts för 140 år sedan, har nämligen utsatts för ständiga plundringar sedan dess. Sebastien Rey ansåg att det trots det fanns viktiga fynd att göra i staden. Det visade sig att han hade rätt.

Girsu lertavla

Experter på kilskrift från bland annat British Museum ska börja översätta de många lertavlor som hittats i staden.

© Girsu Project

Fynd kastar nytt ljus över viktig civilisation

Hittills har Rey och hans team hittat ett 4 500 år gammalt kungligt palats, ett tempel för guden Ningirsu, och kanske viktigast av allt – mer än 200 lertavlor med kilskrift. Fynden kan ge nya kunskaper om sumererna, som uppfann skriftspråket någon gång mellan 3500 och 2000 f.Kr.

I samarbete med lokala irakier leder British Museum utgrävningen, som museets direktör Hartwig Fisher har beskrivit som: ”En av de mest fascinerande utgrävningar” han har besökt.

”Även om våra kunskaper om sumererna fortfarande är begränsade, så har arbetet i Girsu och upptäckten av palatset och templet en enorm potentiell betydelse för vår förståelse av denna viktiga civilisation”, säger Hartwig Fisher.