Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ring vikingeskat metaldetektor

Kunde ha tjänat miljoner, fick 18,5 års fängelse

Två britter hittade en ovärderlig vikingaskatt och sålde den under stort hemlighetsmakeri. Om de hade anmält fyndet hade de blivit miljonärer.

West Mercia Police/Britisk Museum

Minst sju miljoner kronor vardera hade två brittiska metalldetektorentusiaster kunnat få om de hade anmält sitt fynd av en enastående vikingaskatt.

”Men ni ville ha mer”, sa domaren innan han för några dagar sedan dömde George Powell till tio års fängelse och hans samarbetspartner Layton Davies till åtta och ett halvt års fängelse för stöld.

De två männen hittade skatten, som omfattade cirka 300 mynt, smycken och en silvertacka, i det engelska grevskapet Herefordshire år 2015.

De hade inte begärt tillstånd från markägaren och beslöt att sälja sitt livs fynd på svarta marknaden.

Se bilderna av de återfunna delarna av skatten

Enligt experter är skatten från slutet av 800-talet, då en stor armé av vikingar från huvudsakligen Danmark, men även Norge och Sverige, härjade i England. Mynten och smyckena plundrades troligen på olika platser av en av dessa vikingar. År 878 trängdes emellertid vikingaarmén tillbaka av kung Alfred den store. Teorin är att skatten i samband med det grävdes ner av de trängda vikingarna.

Polisen fick nys om fyndet

Rykten fick polisen att börja utreda ärendet, och de hittade en del av smyckena samt 31 mynt hos två antikvitetshandlare.

När de dömdas telefoner undersöktes lyckades polisen återskapa raderade bilder av den nyligen uppgrävda skatten. De visade att det ursprungligen fanns 300 mynt, av vilka majoriteten alltså är borta.

Enligt experter är skatten anglosaxisk. Den grävdes troligen ner av en viking när de trängdes tillbaka av britterna år 878.

Mynt värderade till 700 000 kronor

Två av de återfunna mynten, som vart och ett har värderats till cirka 700 000 kronor, är betydelsefulla, eftersom de visar att kung Alfred den store av Wessex och kung Céolwulf II av Mercia var allierade.

Enligt Gareth Williams vid British Museum är stölden av skatten fullkomligt obegriplig.

”Det komiska är att vårt system för skattfynd är det mest generösa i världen. De här männen hade varit rika nu om de bara hade följt reglerna, men i stället förstörde de en viktig del av vår historia.”

Läs också:

Arkeologi

Mumie gömdes i högtalare

2 minuter
Java homo erectus utgrävning
Arkeologi

Tidig människoart överlevde på ö i 1,4 miljoner år

1 minut
Tollense, bronzealder, slag
Arkeologi

Unikt fynd: Krigare hade sina verktyg med sig till brutalt slag

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj