West Mercia Police/Britisk Museum
Ring vikingeskat metaldetektor

Kunde ha tjänat miljoner, fick 18,5 års fängelse

Två britter hittade en ovärderlig vikingaskatt och sålde den under stort hemlighetsmakeri. Om de hade anmält fyndet hade de blivit miljonärer.

Minst sju miljoner kronor vardera hade två brittiska metalldetektorentusiaster kunnat få om de hade anmält sitt fynd av en enastående vikingaskatt.

”Men ni ville ha mer”, sa domaren innan han för några dagar sedan dömde George Powell till tio års fängelse och hans samarbetspartner Layton Davies till åtta och ett halvt års fängelse för stöld.

De två männen hittade skatten, som omfattade cirka 300 mynt, smycken och en silvertacka, i det engelska grevskapet Herefordshire år 2015.

De hade inte begärt tillstånd från markägaren och beslöt att sälja sitt livs fynd på svarta marknaden.

Polisen fick nys om fyndet

Rykten fick polisen att börja utreda ärendet, och de hittade en del av smyckena samt 31 mynt hos två antikvitetshandlare.

När de dömdas telefoner undersöktes lyckades polisen återskapa raderade bilder av den nyligen uppgrävda skatten. De visade att det ursprungligen fanns 300 mynt, av vilka majoriteten alltså är borta.

Enligt experter är skatten anglosaxisk. Den grävdes troligen ner av en viking när de trängdes tillbaka av britterna år 878.

Mynt värderade till 700 000 kronor

Två av de återfunna mynten, som vart och ett har värderats till cirka 700 000 kronor, är betydelsefulla, eftersom de visar att kung Alfred den store av Wessex och kung Céolwulf II av Mercia var allierade.

Enligt Gareth Williams vid British Museum är stölden av skatten fullkomligt obegriplig.

”Det komiska är att vårt system för skattfynd är det mest generösa i världen. De här männen hade varit rika nu om de bara hade följt reglerna, men i stället förstörde de en viktig del av vår historia.”