Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Märken efter stenverktyg på bland annat kraniet visar att skeletten fallit offer för andra neandertalare. I grottan har man hittat sex skelett, varav två är vuxna och fyra är barn.

© Imageselect & Alban Defleur
Kultur - Arkeologi

Klimatförändringar drev ­neandertalare till kannibalism

I tjugo år har det varit ett mysterium varför neandertalare i Frankrike var kannibaler. Två forskare har nu funnit svaret.

Ny forskning visar att stigande temperaturer under den senaste mellanistiden för 120000 år sedan ledde till att neandertalare i Frankrike började äta sina egna.

År 1999 hittades skeletten av sex neandertalare i en grotta i södra Frankrike. Benen uppvisade många spår av kannibalism, bland annat märken efter stenverktyg och bitmärken från neandertaltänder.

Skeletten var ett mysterium i tjugo år

Liknande skelett har hittats i Kroatien, Spanien och Belgien, men hittills har det varit ett mysterium om kannibalismen var kulturell – det vill säga del av en ritual – eller ett desperat försök att överleva.

Nu har de franska arkeologerna Emmanuel Desclaux och Alban Defleur analyserat djurben och andra fynd från samma grotta i Rhônedalen som neandertalarna låg i.

Undersökningarna tyder på att övergången från istid kom mycket plötsligt: De arktiska temperaturerna i Rhônedalen gick till att bli ännu varmare än de är i dag.

”På bara några generationer förändrades landskapet totalt”, säger Desclaux.

Varmare väder var en dödsdom

Det varmare vädret innebar att neandertalarnas huvudsakliga föda – mammutar och renar – försvann, och ersattes av små gnagare och ormar, som forntidsmänniskorna hade svårt att leva av.

Neandertalarnas ben visar också tecken på undernäring, så kannibalism har sannolikt varit det sista, desperata försöket att överleva.

Läs också:

Arkeologi

Ökensanden dolde ullig överraskning

2 minuter
Arkeologi

Smarta neandertalare uppfann smyckekonsten

2 minuter
neandertalare figueira brava havsdjur
Arkeologi

Neandertalarna överraskar igen

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj