Charlotte Graham

Kista från bronsåldern hittad på golfbana

Engelsk golfklubb hade en 4 000 år gammal överraskning i vattenhindret.

År 2018 började arbetare tömma ett vattenhinder på golfbanan Tetney i Yorkshire i norra England. De förväntade sig att hitta mängder av gamla golfbollar och kanske en och annan golfklubba som kastats i vattnet av frustrerade golfare.

I stället stötte de på en 4 000 år gammal grav från bronsåldern – och tillkallade arkeologer. Perfekt bevarad nere i leran låg en tung kista av ek. Inuti kistan gick det att skymta ben. Nu har experterna till slut blivit klara med sina undersökningar av fyndet.

Benen har tillhört en man, som avlidit vid en ålder av 30–40 år. Med en kroppslängd av 175 centimeter var han en lång man på bronsåldern.

Mannen tillhörde eliten

Hans efterlevande har lagt ner stor omsorg på begravningen, till exempel vilade den döde mjukt.

”Kvistar av en lades under kroppen i kistan, och en gravhög restes över graven. En så påkostad begravning fick endast personer med hög status under bronsåldern”, förklarar Ian Panter från York Archaeological Trust, som har lett utgrävningen.

Den 2,4 meter långa kistan tillverkades genom att en tjock ekstock klövs och urholkades – ett tidskrävande arbete med dåtidens redskap.

VIDEO: Historien om den ovanliga yxan i kistan

Video

I kistan låg även en ovanlig stenyxa, som är i så gott skick att den skulle kunna ha tillverkats i dag. Den lilla yxan var en statussymbol under bronsåldern, och arkeologerna känner endast till tolv liknande fynd.