Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Qin Shi Huang är i dag känd som Kinas förste kejsare. På hans tid skrevs många meddelanden på smala lister av trä eller bambu.

© Havard University Press
Kultur - Arkeologi

Kinas förste kejsare drömde om evigt liv

Över 2000 år gamla lister av trä och bambu med kinesisk text avslöjar att Kinas förste kejsare var på jakt efter ”livets elixir”.

År 2002 hittades mer än 36000 små avlånga lister av trä och bambu med kinesisk skrift i botten av en brunn i den sydkinesiska provinsen Hunan.

Listerna visade sig härröra från perioden 222–208 före Kristus och innehåller bland annat svar på kejserliga förfrågningar från kinesiska ämbetsmän runt om i dåvarande Kina.

Kejsaren letade efter livets elixir

Nu har tecknen på en del av listerna tolkats, och förutom att de handlar om politik, militära strategier och medicin, avslöjar de att kejsaren Qin Shi Huang letade med ljus och lykta efter ”livets elixir”, som skulle göra honom odödlig.

Det skriver det kinesiska nyhetsmediet Xinhua.com

En av listerna kommer från en ämbetsman, som berättar att ingen i hans by har lyckats hitta livets elixir, men att sökandet kommer att fortsätta.

På en annan list berättar en ämbetsman från staden Langya, som ligger i det som i dag är Kinas östra Shandongprovins, om en särskild ört, som kommer från ett ”lovande, lokalt berg”.

Enligt arkeologerna bakom projektet visar ämbetsmännens svar att kejsardömet redan under sin tidigaste tid hade en centralmakt, som kunde nå ända ut till rikets gränsregioner och avlägsna byar.

LÄS MER: Sex skäl till att Kina blev en stormakt

Maosoleumet står endnu

Som bekendt fik Qin Shi Huang aldrig fat i livets eliksir, men lidt udødelig blev han alligevel. Over hans mausoleum blev nemlig opført over 7.000 terrakotta-soldater, som står endnu.

Läs också:

Arkeologi

”Livets elixir” hittat i tvåtusen år gammal kruka

2 minuter
Arkeologi

Fågelskådare fann rekordstor guldskatt

3 minuter
Arkeologi

Mini-terrakottaarmé utgrävd i Kina

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj