Kinas förste kejsare drömde om evigt liv

Över 2000 år gamla lister av trä och bambu med kinesisk text avslöjar att Kinas förste kejsare var på jakt efter ”livets elixir”.

Qin Shi Huang är i dag känd som Kinas förste kejsare. På hans tid skrevs många meddelanden på smala lister av trä eller bambu.

© Havard University Press

År 2002 hittades mer än 36000 små avlånga lister av trä och bambu med kinesisk skrift i botten av en brunn i den sydkinesiska provinsen Hunan.

Listerna visade sig härröra från perioden 222–208 före Kristus och innehåller bland annat svar på kejserliga förfrågningar från kinesiska ämbetsmän runt om i dåvarande Kina.

Kejsaren letade efter livets elixir

Nu har tecknen på en del av listerna tolkats, och förutom att de handlar om politik, militära strategier och medicin, avslöjar de att kejsaren Qin Shi Huang letade med ljus och lykta efter ”livets elixir”, som skulle göra honom odödlig.

Det skriver det kinesiska nyhetsmediet Xinhua.com

En av listerna kommer från en ämbetsman, som berättar att ingen i hans by har lyckats hitta livets elixir, men att sökandet kommer att fortsätta.

På en annan list berättar en ämbetsman från staden Langya, som ligger i det som i dag är Kinas östra Shandongprovins, om en särskild ört, som kommer från ett ”lovande, lokalt berg”.

Enligt arkeologerna bakom projektet visar ämbetsmännens svar att kejsardömet redan under sin tidigaste tid hade en centralmakt, som kunde nå ända ut till rikets gränsregioner och avlägsna byar.

LÄS MER: Sex skäl till att Kina blev en stormakt

Maosoleumet står endnu

Som bekendt fik Qin Shi Huang aldrig fat i livets eliksir, men lidt udødelig blev han alligevel. Over hans mausoleum blev nemlig opført over 7.000 terrakotta-soldater, som står endnu.