Keramikskärva dolde hemligt meddelande i 2600 år

Forskare har hittills trott att baksidan av en gammal israelisk keramikskärva var blank. Nya undersökningar har emellertid fått en hemlig order att tona fram.

A. Skärvan sedd med blotta ögat – blank. B. En multispektral bild avslöjar text. C. Forskare avkodar ett hemligt meddelande på skärvan.

© Plos One

År 1965 fann forskare en keramikskärva i öknen vid en borg i Arad i Israel.

När skärvan hittades var den i dåligt skick, men forskarnas uppmärksamhet väcktes snabbt av dess framsida. Där fanns tydliga tecken på en text.

Nu visar det sig emellertid att skärvans baksida har minst lika mycket att bjuda på.

Tre nya rader

Medan framsidan hyllar Jahve – ett hebreiskt namn för Gud – är baksidan mer rakt på sak och uppfordrande.

Forskarlaget använde en multispektralkamera för att ta bilder av skärvan i flera olika våglängder. Skärvan har varit utställd i mer än 50 år, men plötsligt avslöjade den en ny sida.

”Till vår förvåning dök det upp tre nya rader med text”, säger doktoranden i matematik och arkeologi vid universitetet i Tel Aviv, Arie Shaus.

Skicka mer vin

Raderna har översatts, och de innehåller flera tydliga anvisningar:

”Om det finns mer vin, skicka … Om du behöver annat, skicka (= skriv till mig om det).”

Inskriptionen avslutas med en notering om att en man vid namn Ge’alvau har tagit en ”bath” vin, som är en gammal måttenhet för vin.

Order till soldat

Forskarna tror att meddelandet har skrivits till Elyashiv, som var kvartermästare på borgen.

Kvartermästare är en tidigare militär titel för den officer som ansvarade för förplägnaden – vilket i det här fallet tycks omfatta även vin.

Forskarna är glada för den nya upptäckten och säger att den är ett värdefullt tillskott till vad de redan vet om kungariket Juda för cirka 2600 år sedan.