TreasureHunting/BNPS

Keltisk guldskatt dök upp ur engelsk åker

En entusiastisk fågelskådare och amatörarkeolog gjorde sitt livs fynd en dag, då han var ute och promenerade i östra England.

En brittisk man i 50-årsåldern var ute och spanade efter fåglar, när han snubblade över historiens största keltiska guldskatt på en åker i östra England.

Mannen, som vill vara anonym, hade precis sett på när två skator kämpade mot en hök, när han fick syn på ett litet, runt föremål i utkanten av åkern.

Han böjde sig ner, plockade upp det och torkade bort jorden.

”Jag såg att det blänkte av guld och insåg att det var ett vackert keltiskt guldmynt, vilket fick mig att sätta mig ner av ren chock. Då fick jag syn på ytterligare ett mynt drygt en halvmeter från mig, och jag skyndade mig hem efter min metalldetektor”, berättar mannen i en intervju med den brittiska facktidskriften Treasure Hunting.

Skatten är den största av sitt slag

Mannen som fann guldskatten bar hem den i två plastpåsar.

© TreasureHunting/BNPS

Mängder av guldmynt

Skatten omfattar cirka 1 300 mynt, vilket gör den till den största samling av keltiska guldmynt som någonsin hittats.

© TreasureHunting/BNPS

Skatten er en formue værd

Vart och ett av guldmynten kan enligt experter vara värt upp till 650 pund. Det ger skatten ett sammanlagt värde av 854 000 pund – motsvarande drygt 9,5 miljoner kronor.

© National Portrait Gallery

Dronningens penge

Forskarna tror att guldmynten kan ha varit en del av Boudiccas krigskassa. Hon ledde år 61 efter Kristus ett stort uppror mot romarna i Britannien. Striden slutade med en romersk seger och Boudiccas död.

Mynten är nästan 2 000 år gamla

Mannen återvände med sin metalldetektor och började genast söka igenom jorden. Efter en kort stund gav hans apparat ifrån sig en kraftig signal, och den brittiske fågelskådaren började gräva förväntansfullt i marken.

På knappt en halv meters djup fick mannen syn på ett handtag av koppar, som satt fast på en behållare.

När han lyckats lirka loss kopparbehållaren ur jorden och drog upp den vällde guldmynten ut ur dess öppning.

”Den synen kommer jag inte att glömma så länge jag lever”, berättade mannen.

Skatten visade sig omfatta totalt cirka 1 300 mynt, vilket är 450 fler än den hittills största samling keltiska guldmynt som hittats.

Experter håller på att undersöka fyndet, och de bedömer att mynten är från cirka år 40–50 efter Kristus – några år innan den keltiska drottningen Boudicca gjorde uppror mot romarna.

Guldskatten kan därför mycket väl ha varit en del av hennes krigskassa.

LÄS OCKSÅ: Kelternas historia skrevs av deras fiender