En brittisk man i 50-årsåldern var ute och spanade efter fåglar, när han snubblade över historiens största keltiska guldskatt på en åker i östra England.
Mannen, som vill vara anonym, hade precis sett på när två skator kämpade mot en hök, när han fick syn på ett litet, runt föremål i utkanten av åkern.
Han böjde sig ner, plockade upp det och torkade bort jorden.
”Jag såg att det blänkte av guld och insåg att det var ett vackert keltiskt guldmynt, vilket fick mig att sätta mig ner av ren chock. Då fick jag syn på ytterligare ett mynt drygt en halvmeter från mig, och jag skyndade mig hem efter min metalldetektor”, berättar mannen i en intervju med den brittiska facktidskriften Treasure Hunting.
Mynten är nästan 2 000 år gamla
Mannen återvände med sin metalldetektor och började genast söka igenom jorden. Efter en kort stund gav hans apparat ifrån sig en kraftig signal, och den brittiske fågelskådaren började gräva förväntansfullt i marken.
På knappt en halv meters djup fick mannen syn på ett handtag av koppar, som satt fast på en behållare.
När han lyckats lirka loss kopparbehållaren ur jorden och drog upp den vällde guldmynten ut ur dess öppning.
”Den synen kommer jag inte att glömma så länge jag lever”, berättade mannen.
Skatten visade sig omfatta totalt cirka 1 300 mynt, vilket är 450 fler än den hittills största samling keltiska guldmynt som hittats.
Experter håller på att undersöka fyndet, och de bedömer att mynten är från cirka år 40–50 efter Kristus – några år innan den keltiska drottningen Boudicca gjorde uppror mot romarna.
Guldskatten kan därför mycket väl ha varit en del av hennes krigskassa.
LÄS OCKSÅ: Kelternas historia skrevs av deras fiender