Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Experter tror att de 17 skelett som man hittade i en brunn år 2004 är kvar­levorna av en grupp mördade judar.

Kultur - Arkeologi

Judar mördades och kastades i brunn

En rad skelett som påträffats i staden Norwich härstammar troligen från en massaker utförd på medeltiden.

Under byggandet av ett köpcenter i Norwich, 15 mil nordöst om London, gjorde byggarbetare år 2004 ett obehagligt fynd. På bottnen av en 800 år gammal brunn fann de 17 skelett efter elva barn och sex vuxna. Och fyndet kan vara ännu mer skrämmande än man först anade. Mycket tyder nämligen på att skeletten kommer från en grupp judar som har mördats eller tvingats att begå självmord.

Undersökningarna, som letts av Sue Black, professor i rättmedicin och antropologi vid University of Dundee, visar att de vuxna kastats huvudstupa ned i brunnen. Sedan slängdes barnen, som var i åldrarna två till 15 år, ned och landade därför ovanpå de ­vuxnas kroppar.

Judar från samma familj

Skeletten visade inga tecken på spetälska, tuberkulos eller andra sjukdomar, som var fruktade under medeltiden, vilket skulle ha kunnat förklara den ovanliga ”begravningen”. Däremot visar DNA-analyser av sju av offren att minst fem av dem tillhörde samma familj, och att de var av judisk härkomst.

Forskarna tror att personerna mördats under någon av medeltidens judeförföljelser i England. Skeletten är från 1100- eller 1200-talet, då Norwich hade en stor judisk befolkning. Som på många andra platser i Europa var de engelska judarna avskydda av många kristna för att de hade en annan tro och dessutom levde på att låna ut pengar.

Läs också:

pius xii förintelsen vatikanen
Förintelsen

Vatikanens interna uppgifter: Judarna överdriver nazistiska massakrer

2 minuter
Vapen

Italienare uppfann automatgeväret

1 minut
romerska bad i bath
Romarriket

Hur värmdes romerska bad upp?

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj