Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jägarfolk odlade bananer på terrasser

Arkeologer har funnit spår efter bananodling på en australisk ö. Fyndet vänder upp och ner på forskarnas syn på kontinentens urbefolkning.

Shutterstock

Ny forskning vid Australian National University avslöjar att urbefolkningen i Australien inte levde uteslutande som jägare och samlare, som forskare hittills har trott.

En arkeologisk undersökning på den nordaustraliska ön Mabuyag har visat att invånarna på ön för cirka tvåtusen år sedan odlade bananer.

Forskarna fann spår efter konstgjorda terrasser på öns sluttningar. Frågan var vad terrasserna hade använts till.

Jordprover visade tydliga tecken på ”en intensiv odling av bananer i form av avlagringar av stärkelsegranulat, mikrofossil av bananplantor samt träkol”, konstaterar forskarna i studien.

Australiska arkeologer gör stor upptäckt

Vetenskapen har i åratal utgått från hypotesen att den ursprungliga befolkningen i Australien levde uteslutande som jägare och samlare. Upptäckten av ett uråldrigt lantbruk vänder nu upp och ner på den bilden.

Bananer kompletterades med havsdjur

Ett kol 14-prov av träkolen ger en ungefärlig tid för odlingen och visar att den ägde rum för mellan 2 145 och 1 930 år sedan.

Dateringen ifrågasätter den etablerade uppfattningen att de ursprungliga invånarna i forntidens Australien levde enbart på mat de samlade eller jagade.

Andra studier har på senare år visat att de ursprungliga australierna fick rikligt med proteiner från fisk, sirendjur och sköldpaddor.

Ledaren för den nya studien, arkeologen Robert Williams, konstaterar att kosten hos forntidens australier var av ”synnerligen hög kvalitet”.

Slutsatsen strider mot forskarnas tidigare uppfattning att invånarna åt en ensidig kost.

Läs också:

Arkeologi

Människor var kannibaler för 10 000 år sedan

2 minuter
Arkeologi

Grym ritual skulle blidka inkas gudar

2 minuter
Arkeologi

Människans bästa vän avbildades för 9000 år sedan

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj