Isprinsessas förbannelse sprider skräck i Ryssland

Lämnade en sibirisk mumie en direkt passage till underjorden då hon hittades år 1993 och flyttades från sin grav? Det menar lokalbefolkningen i den ryska provinsen Altai. Nu vill de få mumien begraven igen.

Sibirisk isprinsesse

Forskarna vill ställa ut den sibiriska isprinsessan, bland annat eftersom hon har världens mest välbevarade tatueringar efter att ha tillbringat 2 500 år i permafrost.

© Wikipedia

Beslutet att ställa ut en 2 500 år gammal sibirisk mumie har resulterat i en splittring i södra Ryssland. Invånarna menar nämligen att det vilar en förbannelse över mumien och enbart en ny begravning kan rädda lokalsamhället från framtida naturkatastrofer.

Mumien, som går under namnet "Sibiriska isprinsessan", ska svepas i päls och ställas ut i en särskild sarkofag av trä och glas som forskarna konstruerat speciellt för ändamålet. Men det räcker inte för lokalbefolkningen.

De döda får inte störas

Lokala grupper har i flera år kämpat för att isprinsessan ska begravas igen eftersom de menar att det vilar en förbannelse över henne.

"De döda får inte störas – och de får absolut inte ställas ut för offentlig beskådan, så att hela världen kan se dem", säger talespersonen Akai Khan. "Hon är naken och försvarslös – hon fryser av okontrollerbar skam."

Grupperna kräver att mumien begravs på nytt för att stänga hålet till underjorden och därmed sätta stopp för de jordskalv, översvämningar och hagelstormar som de menar att Altai drabbats av sedan isprinsessan avlägsnades från sin grav.

Hög på cannabis

Då den sibiriska isprinsessan hittades i sin djupfrusna grav år 1993 var hon omgiven av sex hästar och ett lager av cannabis som forskarna menar att hon sniffade då hon levde.

Cannabisen försatte henne i ett mentalt tillstånd som gav henne en särskild status i det samhälle hon levde i, vilket hennes imponerande tatueringar och fina grav vittnar om.