I Ötzis mage låg rester av förhistorisk tyrolerbacon.

© Shutterstock, Thilo Parg

Ismannen Ötzis sista ­måltid var lufttorkat bacon

Historiens mest genomanalyserede mumie skapar rubriker igen. Forskare har på nytt granskat Ötzis magsäck och tagit reda på hur hans sista måltid såg ut.

Ett forskarlag kom 2011 fram till att ­ismannen Ötzi, som för cirka 5250 år sedan omkom på gränsen mellan Öster­rike och Italien, hade ätit getkött en halvtimme innan han dog.

Nu har andra forskare undersökt getköttet på nytt för att ta reda på hur det hade tillretts..

Inga tecken på stekning eller kokning

”Vi har analyserat köttets nanostruktur, och det ser ut som om han åt mycket fett torkat kött – sannolikt bacon”, säger Albert Zink, som är chef för Institutet för mumier och ismannen i Bolzano i Italien.

Han förklarar i ett pressmeddelande att forskarna kunde se att köttets fibrer inte skadats på det sätt som sker vid stekning eller kokning.

Undgick ruttet kött

et tyder på att köttet var antingen rått eller lufttorkat. Eftersom Ötzi inte hade med någon jaktbåge under sin vandring kan han inte ha fällt djuret längs vägen, utan har ­sannolikt tagit med köttet hemifrån.

Rått kött skulle snabbt ha ruttnat, så ­for­skarna antar att ­getköttet var lufttorkat.

Tidigare DNA-undersökningar av köttet har visat att getdjuret var en alpstenbock.