Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Irländsk kung var inavlad, precis som Egyptens faraoner

I de flesta kulturer runtom i världen har äktenskap mellan nära familjemedlemmar alltid varit tabu, men i det forntida Irland var det annorlunda.

Shutterstock

Efter nya studier har arkeologer och genetiker vid Trinity College i Dublin visat att Irland på stenåldern styrdes av en inavlad överklass.

Denna slutsats har de kommit fram till genom att analysera benrester från en man som begravts i den tvåhundratusen ton tunga gånggriften Newgrange, som uppfördes för över femtusen år sedan.

Resultatet av den genetiska analysen överraskade forskarna. ”Jag har aldrig sett något liknande”, säger doktor Lara Cassidy, den nya rapportens huvudförfattare.

”Vi ärver alla två genom, ett från vår mamma och ett från vår pappa. Den här individens båda genom är dock extremt lika, vilket är ett tydligt tecken på inavel”, förklarar Lara Cassidy.

I graven har forskarna hittat kvarlevorna av en man som tycks ha haft ett syskonpar som föräldrar.

Shutterstock

Forskarna antar att den begravde mannen i Newgrange hade föräldrar som var bror och syster. Historiskt sett har denna typ av giftermål bara förekommit inom eliten, till exempel i det gamla Egyptens härskarsläkter.

Analyser av benrester från andra ståtliga stenåldersgravar på Irland visar att det troligen rör sig om en hel furstesläkt som bara lät sina medlemmar gifta sig med varandra.

Intressant nog stämmer forskarnas studie med en gammal irländsk berättelse som nedtecknades på 1000-talet.

Där berättas om en gammal irländsk kung som genom att gå i säng med sin syster såg till att solen gick upp varje morgon.

Läs också:

slädhundar, grönland, urgamla
Arkeologi

SENSATIONELL UPPTÄCKT: Slädhundar är 9 500 år gamla

2 minuter
Arkeologi

Skeletten väller upp ur underjorden

2 minuter
neandertalare vulkan fotspår
Arkeologi

Vilka var det som vandrade på den aktiva vulkanen för 349 000 år sedan?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj