Shutterstock

Irländsk kung var inavlad, precis som Egyptens faraoner

I de flesta kulturer runtom i världen har äktenskap mellan nära familjemedlemmar alltid varit tabu, men i det forntida Irland var det annorlunda.

Efter nya studier har arkeologer och genetiker vid Trinity College i Dublin visat att Irland på stenåldern styrdes av en inavlad överklass.

Denna slutsats har de kommit fram till genom att analysera benrester från en man som begravts i den tvåhundratusen ton tunga gånggriften Newgrange, som uppfördes för över femtusen år sedan.

Resultatet av den genetiska analysen överraskade forskarna. ”Jag har aldrig sett något liknande”, säger doktor Lara Cassidy, den nya rapportens huvudförfattare.

”Vi ärver alla två genom, ett från vår mamma och ett från vår pappa. Den här individens båda genom är dock extremt lika, vilket är ett tydligt tecken på inavel”, förklarar Lara Cassidy.

I graven har forskarna hittat kvarlevorna av en man som tycks ha haft ett syskonpar som föräldrar.

Shutterstock

Forskarna antar att den begravde mannen i Newgrange hade föräldrar som var bror och syster. Historiskt sett har denna typ av giftermål bara förekommit inom eliten, till exempel i det gamla Egyptens härskarsläkter.

Analyser av benrester från andra ståtliga stenåldersgravar på Irland visar att det troligen rör sig om en hel furstesläkt som bara lät sina medlemmar gifta sig med varandra.

Intressant nog stämmer forskarnas studie med en gammal irländsk berättelse som nedtecknades på 1000-talet.

Där berättas om en gammal irländsk kung som genom att gå i säng med sin syster såg till att solen gick upp varje morgon.