Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Denna 13,5 kilo tunga klump smör, samt träbehållaren den hittades i, har daterats till mellan 360 och 200 före Kristus.

© Shutterstock & Museum of Ireland
Kultur - Arkeologi

Irländarna höll smör färskt i en mosse

Nya undersökningar visar att irländarna för 3500 år sedan lade sitt smör i mossar för att konservera det. Bruket pågick i flera tusen år.

Smörproduktion är känd redan från år 2500 före Kristus, då sumeriska stentavlor avbildade kärning av smör. Hur smöret hölls kallt har forskarna emellertid inte vetat.

Nu avslöjar en studie vid University Collage Dublin och National Museum of Ireland att bönder redan för 3500 år sedan använde mossar för att smöret inte skulle härskna.

Mossar var perfekta för smör

De kalla mossarna var med sin låga syrehalt och höga syrahalt perfekta för att hålla smöret färskt. Det sänktes ner i stora träbehållare, som täcktes med läder.

Där kunde det enligt de irländska forskarna ligga i flera hundra år, innan det blev till den hårda, oätliga massa av förstenat smör som man på senare år hittat i irländska mossar. Forskarna tror dock att en del av smöret kan ha lagts i mossarna som offer eller för att gömma det.

Väger upp till sextio kilo

Totalt 32 förstenade smörklumpar, varav de tyngsta väger omkring sextio kilo, har forskarna daterat med kol 14-metoden. Den äldsta är från 1745–1635 före Kristus, men undersökningarna visade även att irländarna under medeltiden fortfarande lade smör i mossar.

Forskarna har även undersökt smörets kemiska sammansättning för att försäkra sig om att det rör sig om smör och inte djurfett. Detta gick att bekräfta i 29 av de 32 klumparna.

Läs också:

Kultur

Boken Lady Chatterleys älskare var för vågad för britterna

12 minuter
Hitler

Galleri: Se Hitlers målningar

3 minuter
Nordamerikanska indianer

21 fakta om indianer

14 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj