”Kraniet har en modern form, men delar av det har äldre drag – till exempel käken, som är mer robust än hos moderna människor.”
Så säger Cícero Moraes, en grafisk expert som tillsammans med ett brasilianskt forskarlag har rekonstruerat ansiktet på ett av de äldsta Homo sapiens-skelett som någonsin hittats.
Mannens kvarlevor hittades 1980 i Nildalen och har sedan dess förvarats på Egyptiska museet i Kairo.
Undersökningar har visat att benen tillhör en man som levde för över 30 000 år sedan i Egypten, och rekonstruktionen slår fast att han i stora drag liknade dagens människor – även om hans käkparti var lite bredare.

Enligt forskarna liknade de första Homo sapiens i stora drag moderna människor.
Kraniet är välbevarat
Mannen saknar bland annat händer, fötter och några revben, men benen i ansiktet är så välbevarade att de brasilianska forskarna har kunnat ta mängder av avancerade digitala bilder av benen.
Dessa uppgifter har jämförts med moderna statistiska data och kompletterats med olika forensiska tekniker för identifiering av okända personer.
Vi har inte förändrats
Resultatet är en rekonstruktion av en urtidsmännisjka i 3D, som – hoppas forskarna – ska kunna bidra till att ge oss mer kunskap om människans evolution, till exempel hur vår fysik har utvecklats under övergången från jägare och samlare till bönder.
Till forskarnas egen förundran tycks vi inte ha förändrats särskilt mycket:
”Om en man från den tiden kunde gå längs gatan i dag, skulle han nog inte avvikit från andra människor”, säger Cícero Moraes.
Analyser av benen visar att den 30 000 år gamle mannen var cirka 160 centimeter lång och 17–29 år gammal, när han dog.