Hundratals dödades i gåtfullt slag

För första gången anger arkeologer hur många krigare som miste livet i ett fruktansvärt järnåldersslag i Danmark.

Vid Alken Enge i östra Jylland har boende hittat benrester sedan 1960-talet.

Flera hundra personer dödades i en blodig strid mellan germanska stammar i östra Jylland vid tiden för Kristi födelse. Det skriver danska arkeologer i tidskriften PNAS.

”Vi har belägg för att minst 380 personer dödades, men det kan ha varit över tusen”, säger utgrävningsledaren Ejvind Hertz.

Det största germanska slaget

Därmed tyder allt på att slaget mellan de rivaliserande stammarna var unikt.

”Det utkämpades större slag under den perioden, men de involverade alltid romarna. Det här slaget var troligen den största uppgörelsen om makt mellan germanska stammar”, säger Hertz.

Helt utan betydelse var romarna emellertid inte, för mycket tyder på att slaget utkämpades på grund av romarnas expansion.

När romarna avancerade norrut fördrev de nämligen flera germanska stammar som var bosatta i Centraleuropa. De fördrivna vandrade norrut, där de hamnade i konflikt med andra germaner, som levde i dagens Danmark.

Väntar på DNA-resultat

Även om arkeologerna efter hand har skapat sig en bild av vad som ägde rum på slagfältet för cirka 2000 år sedan är mycket fortfarande ovisst. Det är till exempel oklart varifrån de stridande germanska stammarna kom.

”Men vi har skickat iväg ben för DNA-analys, och vi hoppas att vi snart får några resultat”, förklarar Ejvind hertz.