Amelia Earhart i cockpit i sitt Lockhead Electra 10E, som hon försökte flyga jorden runt med.

© Creative Commons/Wikimedia

Hundar ska hitta berömd pilots kvarlevor på tropisk ö

Efter 80 år har forskare fortfarande inte gett upp hoppet om att hitta den försvunna piloten Amelia Earhart. Nu ska kriminaltekniska hundar försöka hitta hennes kvarlevor på en ö i Stilla havet.

7 juli 2017 av Karine Kirkebæk

För 80 år sedan – den 2 juli 1937 – lyfte Amelia Earhart tillsammans med sin navigatör Fred Noonan från staden Lae på Papua Nya Guinea.

De skulle ut på sista sträckan av sin jordenruntresa med flygplan. Earhart och Noonan skulle landa på ön Howland, men de dök aldrig upp.

En av hypoteserna om den berömda kvinnans försvinnande är att hon nödlandat på den lilla Stillahavsön Nikumaroro cirka 650 kilometer söder om Howland.

Amelia Earhart var på väg mot ön Howland, när hon försvann.

© Google Maps

Extremt effektiva hundar

En grupp forskare från The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR, red.) har tidigare arrangerat tolv olika expeditioner för att hitta resterna av Amelia Earhart.

Nu skickar de fyra hundar av rasen border collier till Nikumaroro. Hundarna kommer från ett institut för kriminaltekniska hundar, och de kan nosa reda på mänskliga kvarlevor upp till 2,7 meter under marken.

Om hundarna hittar ben ska dessa skickas till USA, där DNA-forskare kommer att jämföra dem med DNA från Amelia Earharts levande släktingar. 

Stora förväntningar

Forskarna har stora förväntningar på sökandet på Nikumaroro. För det första för att hundarna är bättre än radar på att hitta saker under marken. För det andra för att TIGHAR år 2012 på ön fann en burk med en creme mot fräknar, som Earhart använde.

För det tredje för att TIGHAR tidigare i år ansåg sig ha identifierat ett överarmsben från Earhart. Benet hittades år 1940 på Nikumaroro, men undersöktes närmare först i år. 

Kanske är du intresserad av...