Historiens äldsta guldsmycke hittat i bulgarisk ruinstad

I ruinerna av ett litet hus i Bulgarien har arkeologerna gjort en upptäckt som kräver att historieböckerna skrivs om.

Guldperle

Historiens äldsta guldsmycke

Litet smycke – stort värde

Arkeologer har precis gjort ett fynd som visar att människor smyckade sig med och guld och glitter tidigare än forskarna hitintills trott.

I ruinerna av en förhistorisk byggnad i södra Bulgarien har arkeologer grävt fram en liten guldpärla på endast 0,15 gram och fyra mm i diameter.

Smycket daterades till 4600 f.Kr. och är därmed 200 år äldre än det fram till nu äldsta guldsmycket som också hittades i Bulgarien år 1972.

Invandrare byggde en stad

”Det är en mycket viktigt upptäckt. Det är en liten bit guld men den är tillräckligt stor för att ta plats i historien”, säger professor Yavor Boyadzhiev från den bulgariska vetenskapsakademin.

Boyadzhiev är övertygad om att guldpärlan inte importerats utan tillverkades lokalt i Bulgarien. Enligt professorn hittades pärlan där en av Europas första städer låg – det avancerade samhället grundlades för uppemot 8–9 000 år sedan.

Invånarna var ”invandrare’ från dagens Turkiet som tog med sig kunskap om bl.a. jordbruk och metallhantverk till Europa.

Befolkningen tillbad fåglar

Nära fyndplatsen har forskarna också hittat ca 150 keramikfigurer föreställande fåglar, vilket tyder på att stadens invånare tillbad djuren som gudar.

Forskarna tror att den gamla staden jämnades med marken omkring år 4100 f.Kr. av fientliga folkgrupper som bodde längre norrut.

Arkeologerna har också hittat skelett med huggmärken från yxor i ruinerna, något som tyder på att invånarna blivit offer för en massaker.