Hemlig mayagrotta upptäckt under legendarisk stad

Efter att ha kämpat sig fram genom smala gångar har arkeologer funnit ett grottsystem fyllt med över hundra offergåvor från mayaindianerna.

Arkeologerna var mållösa, när de fann de orörda grottorna.

© Gran Acuífero Maya / Karla Ortega

Endast två kilometer från mayastaden Chichén Itzá i Mexiko har arkeologer upptäckt ett stort grottsystem fyllt med orörda föremål. Där finns bland annat små figurer av en jaguargud, och grottorna har därför fått namnet Balamkú (Jaguargudens grotta).

Arkeologerna fick kämpa sig fram

Grottorna låg dolda vid gångar som sträcker sig flera hundra meter och på sina håll är endast fyrtio centimeter breda. Efter att ha hasat sig fram i timmar såg arkeologen Guillermo de Anda en fantastisk syn – ett överflöd av offergåvor från mayaindianerna, som hade legat helt orörda i mer än tusen år.

”Jag blev stum och började gråta. Jag har tidigare hittat skelett i Chichén Itzá, men inget kan jämföras med den känsla jag fick, när jag kom in i denna grotta”, berättar de Anda.

Utöver gudafigurerna fann arkeologerna totalt 155 eldfat och rökelsebehållare, varav en del innehöll rester av bränt material. Många av faten föreställer den centralamerikanska regnguden Tlaloc – vilket tyder på att mayaindianerna använde offergåvorna för att be gudarna om regn. Tlaloc dyrkades även av bland andra aztekerna.

Äldre man hade besökt grottorna som tonåring

Grottorna upptäcktes enbart för att arkeologerna fick hjälp av en äldre man från trakten, som hade besökt dem när han var ung. Han kunde berätta att de ursprungligen upptäcktes av arkeologen Victor Segovia Pinto år 1966. Stick i stäv med dåtidens arkeologiska tillvägagångssätt beordrade han emellertid att grottan skulle förseglas utan att ett enda föremål avlägsnades.

Varför Pinto fattade det beslutet vet man inte, men det innebar att grottan glömdes bort och att den stått helt orörd.

De spanska kolonisatörerna kallade det stora templet i Chichén Itzá för El Castillilo (Slottet).

© Shutterstock